Rješenje za hercegovačko smilje leži u Švedskoj

0
822
Novac iz Švedske za vodoopskrbu, a u Švedsku treba izvoziti – smilje!
Novac iz Švedske za vodoopskrbu, a u Švedsku treba izvoziti - smilje!
0
8

U Širokom Brijegu upriličen je prijam za Veleposlanicu BiH u Švedskoj (Stockholm) Vesnu Ćužić. U Svojstvu domaćina veleposlanicu Ćužić dočekao je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, a u delegaciji su još bili Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH i Predrag Kožul, zastupnik u Domu naroda PS BiH. Nakon što je veleposlanica Ćužić domaćine upoznala s obvezama i problemima koje susreće u svome poslu u Švedskoj, izdvojila je dvije teme koje su joj se učinile zanimljive za ŽZH, odnosno o kojima je htjela upoznati domaćine i čuti njihovo mišljenje. Između ostalog, gđa. Ćužić je kazala:

– Izdvojila bih dvije stvari koje bi nama ovdje mogle biti interesantne i na kojima bi se moglo poraditi. Prva stvar: ja sam gore naišla na jednu organizaciju koja se bavi vodama, financira projekte iz područja vodoopskrbe i zaštite voda. Riječ je o jednom velikom sustavu na svjetskoj razini koji je podijeljen po regijama u kojem samo pravne osobe mogu biti članice, od nevladinih organizacija preko lokalnih zajednica pa sve do cijelih regija. Mene je zanimalo kako izvući neku korist od toga za naše krajeve i naše projekte, odnosno dobiti nekoga odavde kao stalni kontakt gdje bih kontinuirano mogla dobivati informacije o stanju projekata koje imamo spremne, kako bih ja te projekte mogla gore predstaviti i kandidirati. Ja sam gore već dobila kontakt osobe, koja je u toj organizaciji zadužena za Mediteransku regiju. Druga stvar: ja sam se gore u gospodarskim komorama malo zainteresirala za smilje i saznala sam da oni smilje uvoze iz Turske. Inače, njihove su gospodarske komore organizirane po regijama, a najjača je naravno ona u Stockholmu. Držim da bi bilo ne samo zanimljivo nego i korisno napraviti jednu prezentaciju, doći gore i predstaviti našu proizvodnju smilja, budući da je ovdje proizvodnja smilja naglo porasla, da već ima i dosta uljara, ali da plasman smilja još uvijek nije osiguran, odnosno nije zadovoljavajuće riješeno pitanje plasmana. I u ovom slučaju potreban bi mi bio neki kontakt gdje bih u svakom trenutku mogla dobiti potrebne informacije s kojima bih mogla stupiti u razgovore ili pregovore. Dobro bi bilo da ja tim jednim pregledom stanja raspolažem tamo negdje do sredine ili kraja rujna.

Domaćini su pozdravili nastojanja veleposlanice Ćužić i izrazili zadovoljstvo jer se radi o temama koje su, svaka na svoj način, vrlo aktualne. Poznato je da sustavi vodoopskrbe i otpadnih voda još uvijek nisu u cijelosti riješeni u ŽZH, poglavito sustavi otpadnih voda. Stoga je svaka prilika za pronalazak sredstava za dovršavanje navedenih projekata više nego dobro došla. Jednako tako potrebno je tražiti i pronalaziti nova tržišta za plasman smilja čija je proizvodnja u ŽZH u velikom porastu.

Načelnik općine Ljubuški Nevenko Brabarić je kazao:
– Obje ove teme koje je istaknula gđa. Ćužić za nas su vrlo zanimljive. Što se tiče voda, dosad se u BiH nastupalo isključivo kroz razvojnu agenciju. U svemu tome hrvatski su prostori prolazili vrlo loše, dobivali su nekakvih 5-10 posto sredstava, a sve drugo je odlazilo na druga područja. Kad je riječ o vodoopskrbnom sustavu, a pogotovu kad je riječ o sustavu reguliranja otpadnih voda, svi imamo velike potrebe. Možda bi bilo najbolje da naše tri općine i grad Široki Brijeg naprave prikaz trenutnog stanja u obje navedene oblasti, da naprave objadinjenu informaciju koja bi Vama koristila u budućim kontaktima i razgovorima. U tom pravcu odmah i predlažem da mi pripremimo te materijale koje će potom Županija objediniti i Vama dostaviti, kako biste mogli argumentirano i utemeljeno nastupati u budućim razgovorima i eventualnim pregovorima. Što se pak tiče smilja, mi možemo dostaviti precizne podatke kolike su površine zasađene tom kulturom, koliko su trenutni godišnji prinosi te koliko u ovom trenutku imamo uljara za preradu u našoj Županiji. Zanimljivo je da površine zasađene tom kulturom svakim danom bivaju sve veće, što bi u budućnosti moglo dovesti do poremećaja u otkupu. Također možemo u cijelu tu priču uvesti i naše najveće proizvođače, kako bi oni osobno ostvarili kontakte i osobno postali dijelom te priče. Kad bi smo otkrili novo tržište na sjeveru Europe, uvjeren sam da bi se površine zasađene smiljem na ozemlju naše Županije u kratkom vremenu udvostručile.

Predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić između ostalog je kazao:
– Bilo bi dobro da se tim skandinavskim komorama prezentira naše trenutno stanje u proizvodnji smilja, a onda sačekati da oni izađu s eventualnim pismom namjere o svojim potrebama za tom kulturom. Jedini način kako mi tu možemo pomoći jest da mi tražimo načina kako povezati naše proizvođače s tim skandinavskim tržištem. Ono što bismo mi mogli napraviti, to je da u dogovoru s našim proizvođačima napravimo jedan promotivni film koji biste Vi onda mogli distribuirati kao konkretan prikaz o stanju proizvodnje smilja u ŽZH. Mi dosad nismo ni imali ovakvih projekata na razini Županije, nego je to uglavnom bilo na razini općina odnosno grada.

Zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Predrag Kožul je naglasio:
– Mislim da je vrijeme, a s obzirom na opseg proizvodnje smilja koji je stalno u porastu, da se naša Županija preko Ministarstva gospodarstva uključi u taj proces kako bi dodatno pomogli našim proizvođačima i olakšali im sigurniji plasman. Mi moramo raspolagati preciznim podacima o danim koncesijama u svrhu sadnje smilja, a jednako tako i o ukupnim dosada zasađenim površinama, koje svakako nisu male. Neke su naše dane koncesije već u fazi ubiranja prvih prinosa, dok su druge daleko od toga, još su u fazi pripreme. U najkraćem vremenu mi moramo raspolagati preciznim podacima o ukupnim površinama zasađenim smilje u našoj Županiji.

Na kraju sastanka gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević sugerirao je veleposlanici Ćužić:
– Kad je riječ o vodama, bilo o sustavima vodoopskrbe ili o sustavima otpadnih voda, poznato je da svi mi u ŽZH imamo manje-više velikih potreba i svaka inicijativa koja bi omogućila nekakva sredstva za tu namjenu više je nego dobrodošla. Kad je pak riječ o proizvodnji smilja, treba kazati da je to nova pojava na našem ozemlju i što se nas tiče Vi možete organizirati prezentaciju, ili ovdje za njih, ili gore za nas, i mi ćemo se svakako rado odazvati.