Zanimljiva večer u Franjevačkoj galeriji u Širokom: Predstavljeno fra Vendelinovo ‘Troknjižje’

0
442

Večeras je u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu bilo poprilično zanimljivo i lijepo. Ne događa se često da možemo prisustvovati nekoj kulturnoj večeri gdje se predstvlajaju ni manje ni više nego tri knjige istog autora. Naime, poznati širokobriješki i hercegovački franjevac fra Vendelin Karačić je predstavio svoje ‘Troknjižje. Radi se o djelima ‘GLASNIK DOBROTE GOSPODNJE’, ‘IZ VJEČNOSTI KAPLJE VRIJEME’, U SVRATIŠTIMA MUZA …

Fra Vendelin Karačić rodio se u Gornjem Crnču pokraj Širokoga Brijega 18.studenoga 1942. Malu je maturu položio u Čitluku u Brotnju god. 1957. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom a, nakon privatno položenoga IV. razreda, maturirao 1961. u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Sarajevu i Ljubljani od 1961. do 1968. U međuvremenu je odslužio vojni rok (1962. – 1964.). Član je Hercegovačke franjevačke provincije. Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. u Sarajevu. Službovao je na Širokom Brijegu, u Zagrebu, Mostaru i Drinovcima. Od 1990. živi i radi na Širokom Brijegu. Voditelj je umjetničkoga programa Franjevačke galerije. Predavao je Filozofi ju umjetnosti (1997. – 2013.) na ALU-u Široki Brijeg. Piše eseje i kritike. Bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa, što i danas povremeno čini. Bio je član Uredništva Svjetla riječi. Uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do god. 2013. bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost Akademija.

Dosad su mu objavljene knjige: Dosjetke i šale s mirisom tamjana (koautor fra Lucijan Kordić), Zagreb, 1996.; zbirka eseja Svjedočanstva vremena, Široki Brijeg – Zagreb 1998.; Šale i bacanije u sjeni zvonika, Široki Brijeg, 2000.; likovna monografi ja Fra Mirko Ćosić, Široki Brijeg – Mostar, 2004.; Smiješnice i doskočice, zbirka šala, Široki Brijeg, 2008.; Odjeci, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Zagreb, 2012.; Slikopisi u kamenu, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2012.; Lav i mrav, zbirka pjesama, Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2013.;Neograđeni vrta, Briješki pleter, Široki Brijeg, 2013.; U suzvučju postojanja, zbirka pjesama, Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2014.; Sićušnice, zbirka pjesama, Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2014.; Kronova galija, zbirka pjesama Društvo hrvatskih književnika HB, Mostar, 2014.; Glasnik dobrote Gospodnje, zbirka pjesama, MH Široki Brijeg, 2016. U mladosti je objavio petnaestak lirskih pjesama u crkvenim listovima i časopisima (Marulić, Crkva u svijetu, Kršni zavičaj…).

TAGOVI
  bpz.ba