Å iroki Brijeg dobio Ulicu pobijenih franjevaca

0
639

Kako izvješćuje službeni portal grada Širokog Brijega sirokibrijeg.ba, ovo je mjesto, odlukom Gradskog vijeća, jučer 30. rujna, dobilo Ulicu pobijenih franjevaca.

Prema toj odluci dosadašnji nazivi ulica »Zaobilaznica« i »Obilazna cesta« zamjenjuju se nazivom »Ulica pobijenih franjevaca«. Ova ulica odvaja se od Trga Sv. Ante preko mosta na rijeci Ugrovači, zatim preko mosta na rijeci Lištici do spoja s Ulicom fra Didaka Buntića na kraju urbanog područja.

Ovime je Grad Široki Brijeg, kome su fratri bili začetnici i predvoditelji razvoja, još jednom odao dostojnu počast fratrima pobijenima za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata i doprinio obilježavanju 70. obljetnice tog strašnog događaja i ubojstva mnoštva puka Božjega po križnim putevima i raznim jamama.

Podsjetimo, danas je franjevački samostan na Širokom Brijegu središnje mjesto žrtvoslova Hercegovačke franjevačke provincije. Komunisti su u zadnjim danima i nakon rata ubili 66 hercegovačkih franjevaca, a od toga njih 30 je pripadalo širokobriješkoj samostanskoj zajednici, kao i još 4 koji su živjeli u okolnim župama. U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM pokopana su 22 ubijena fratra.

 

D.Å . bpz.ba