Slavonski Širokobriježanin Mate Sabljić ostavio svoja vrijedna djela rodnom Širokom Brijegu

0
591

Večeras (srijeda) je u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg otvorena izložba Mate Sabljića “Križni put”, a izložena djela će se moći pogledati do 12. travnja. Izložbu je prigodnim riječima otvorio premijer Vlade ŽZH Zdenko Ćosić a nekoliko riječi o djelima Mate Sabljića rekao je fra Vendelin Karačić voditelj Franjevačke galerije.

Mate Sabljić rođeni je Širokobriježanin. Ovaj kipar, slikar i pjesnik rodio se 15. rujna 1952. U Buhovu pokraj Širokog Brijega. Djetinjstvo i mladost proveo je u Bapskoj pokraj Vukovara, u Borovu i Slavonskom Brodu, a radni vijek u Puli. Dosad se predstavio sa 23 samostalne izložbe. Autor je spomenika poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u Novigradu pokraj Zadra i spomen križa u Bapskoj. Bio je član Udruge za likovnu i književnu djelatnost prognanika „Vukovar“, HKD Napredak – Pula, te ULIKS-a iz Pule. Preminuo je 31. kolovoza 2013.

Branka Sabljić supruga pokojnog umjetnika otkrila je da je Mate želio rodnom kraju pokloniti i ostaviti neka svoja djela. Donaciju četrnaest postaja križnog puta i još dviju skulptura što ih je Mate Sabljić darovao Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg a jednu je pridodala i supruga Branka, lako je prepoznati kao vrijedan kiparski rad i kao dar od srca. A vrijednost ove donacije je neupitna i s likovnog i s društvenog i s čisto ljudskog gledišta.