SLUČAJ KATANIĆ

0
1155
20.11.2013., Zagreb - Odrzana je konferencija za novinare pod nazivom Brak, lazi, prijetnje i video-snimke udruge Vigilare i Centra za obnovu kulture. Tema konferencije je referendum o pitanju da se brak u Ustavu RH definira kao zajednica zene i muskarca. Zvonimir Hodak. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HODAK: ‘Vjerojatno ću biti Tinin odvjetnik’

Autor: M. Berić

Tina je zatražila pravnu pomoć od uglednog zagrebačkog odvjetnika.

Slučaj ‘Tina Katanić’ podigao je veliku buru u javnosti. Očito je da su u ovom slučaju prekršena ljudska prava mlade djevojke, ali i neki dijelovi zakona zbog čega bi na cijeli slučaj trebale i morale reagirati nadležne institucije. Za komentar zakonskog dijela ove nimalo ugodne priče upitali smo uglednog odvjetnika i našeg kolumnistu Zvonimira Hodaka. “Ne želim komentirati ovaj slučaj. Tina Katanić kontaktirala me radi svoje situacije i mogućeg pravnog zastupanja”, rekao nam je Hodak dajući naslutiti da će upravo on biti odvjetnik poznate manekenke te će joj pokušati pomoći u dobivanju teške pravne bitke koja je pred njom.

Kao što je sama Tina izjavila o svom slučaju već je razgovarala s predstavnicima zagrebačke policije te očekuje da institucije ove države povedu računa o njezinu slučaju, no osim Hodaka kontaktirali smo još neke pravne stručnjake koji se slažu da u ovom slučaju počiniteljima kaznenih djela prijeti do deset godina zatvora. U ovoj po Tinu neugodnoj situaciji postoje elementi za podizanje kaznene prijave zbog spolnog odnosa bez pristanka, a moguće da je do spolnog odnosa došlo iskorištavanjem stanja osobe koja nije mogla izraziti svoje odbijanje. Također u videu koji kruži internetom mladići nesretnoj manekenki nude drogu te bi zbog toga mogli odgovarati. A posljedice bi mogli snositi i oni koji su snimku pustili u javnosti.