Sridom u Mostaru (Imamo Izbore). “Ukinuta “tzv “mostarska diskriminacija”

0
363
Pregovarački tim GO HDZBiH Mostar: Posao je obavljen, Mostar dobiva izbore!
Jučer i danas su oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.
Dakle, nakon višegodišnjih mostarskih pregovora i domaćeg sporazuma od 17. lipnja ove godine, Parlament države Bosne i Hercegovine je konačno usvojio pravila za izbor 35 gradskih vijećnika u Gradskome vijeću Grada Mostara, i sve to u skladu s Odlukom Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine, kao i odredbama ostalih zakonskih propisa na snazi.
Od danas članak 19.4 Izbornoga zakona BiH glasi:
(1) Iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika. U Gradskom vijeću bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.
a) Izborna jedinica gradskog područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika;
b) Izborna jedinica gradskog područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika;
c) Izborna jedinica gradskog područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika;
d) Izborna jedinica gradskog područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika;
e) Izborna jedinica gradskog područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika;
f) Izborna jedinica gradskog područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika.
(2) Nijedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.
Mostar će pričekati: Raspisani ovogodišnji lokalni izbori ...
S tim u vezi, Središnje izborno povjerenstvo BiH će u suradnji s mostarskim Gradskim izbornim povjerenstvom rasporediti birače iz bivše Središnje zone Grada Mostara u izborne jedinice gradskih područja Jugozapad ili Stari Grad, ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojoj od navedenih izbornih jedinica gradskih područja birači gravitiraju.
Sve gore navedeno oko raspodjele mandata bit će sasvim jasno preslikano i u članak 17. novoga Statuta Grada Mostara, čije će usvajanje sačekati novi saziv legalno i demokratski izabranog Gradskog vijeća Grada Mostara.
Usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar konačno je otklonjena davno utvrđena tzv. “mostarska diskriminacija” i pravni vakuum u kojem smo se sve ove godine kao građani ovoga grada nalazili, te je ujedno uspostavljena ravnoteža vrijednosti glasa svakog birača na području Grada Mostara, a što je od iznimne važnosti za razinu lokalne samouprave u smislu normalnog funkcioniranja i budućeg razvoja grada.                                                                                                                                                 Analitički Tim bpz.a