Što nakon raspada koalicije u FBiH: Četiri mogućnosti za rješenje trenutne krize

0
618

Prva mogućnost je da se zadrži status quo. Naime, ministri iz DF-a su najavili da će ostati i obavljati svoje dužnosti u Vladi FBiH, s tim da je stranačko rukovodstvo DF-a pozvalo premijera Novalića da smijeni njihove ministre.

Premijer Novalić je sinoć rekao kako ih on neće smijeniti, a ni iz DF-a nisu jasno precizirali da li će, ako ne budu smijenjeni, podnijeti ostavke. Nije isključeno da se, nakon dodatnih konzultacija, DF ponovo “primiri” i vrati u koaliciju.

Ovo rješenje podrazumijeva da bi Vlada FBiH bila manjinska i da u Parlamentu FBiH ne bi imala većinu. Usvajanje zakona vjerojatno bi išlo otežano jer bi SDA i HDZ BiH morale tražiti podršku drugih stranaka.

Druga opcija jeste da SDA i HDZ BiH nađu novog koalicijskog partnera. DF je najavio da ne bi pravio opstrukcije, a novi partner u koaliciji može biti SDP ili SBB. Iz obje stranke su saopćili kako trenutno nisu raspoloženi za ulazak u koaliciju.

Ipak, određene naznake pomirenja na liniji SDA-SBB postoje. Na izravno novinarsko pitanje Bakir Izetbegović je za N1 izjavio kako kod njega postoji spremnost da se pomiri sa svakim, što uključuje i Radončića.

“Sa svakim sam se spreman pomirit za dobrobit zemlje, i sa Fahrudinom Radončićem između ostalih”, rekao je Izetbegović.

Jučer su iz SDA saopćili kako nisu ostvareni bilo kakvi kontakti po ovom pitanju s SBB-om, a iz SBB-a kažu da će njihovi organi cijelu situaciju analizirati sljedeće sedmice.

SBB je u vlast pozvao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Ja sam zagovornik toga da je jedna od stranaka koja svakako treba biti u vlasti SBB, jer imaju rezultat, ali trebamo se zajedno dogovoriti i treba vidjeti s tim ljudima žele li oni ulaziti u vlast u ovakvoj konstelaciji odnosa. Ali u svakom slučaju ovu agoniju treba zaustaviti “, rekao je Čović.

HDZ BiH je, kako je to nekoliko puta ponovio Čović, stajališta da su oni koalicijski partneri s SDA, ao trećem članu koalicije odlučuje SDA. Opcija da SDP uđe u vlast malo je vjerojatna zbog konflikta s HDZ-om BiH, ali i stavka Kongresa SDP-a da će ova stranka djelovati opoziciono. No, iznenađenja su uvijek moguća.

Treća opcija, iako vrlo malo vjerojatna, jeste da DF pokuša naći nove koalicijske partnere. Iako su iz DF-a poručili kako oni neće pomicati u potragu s novim koalicijskim partnerima, teoretski bi se moglo dogoditi da DF, zajedno s drugim strankama, odnosno SDP-om i SBB-om, bude dio nove parlamentarne većine. Ipak, kako je nemoguće formirati novu vladu bez HDZ-a BiH, teško je vjerovati da je koalicija HDZ-a BiH, DF-a, SDP-a i SBB-a moguća.

Četvrta opcija jesu izvanredni izbori. No, Izborni zakon u BiH ne poznaje opciju izvanrednih već samo prijevremenih izbora, pa bi za održavanje izvanrednih izbora trebalo ići na izmjenu Izbornog zakona BiH. No, kako je izborni zakon donesen na razini države, njegove izmjene moraju ići kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, što znači da mora dobiti podršku gotovo svih ključnih aktera na političkoj sceni BiH. bpz.ba