TIHA POBUNA U HDZ-u: Branitelji “progledali”, donatori traže pozicije i utjecaj u vlasti!

0
768

Predsjedništvo HDZ-a BiH i dalje javno mnijenje i svoje članstvo drži u totalnoj neizvjesnosti i kadrovskoj izolaciji.

Očekivalo se da će stožerna stranka, pa i krajnje je vrijeme, u ponedjeljak u Mostaru napokon otkriti karte i objaviti svoje udarne perjanice za najviše entitetske i državne poluge vlasti. Umjesto konkretnih imena, šturo je pojašnjeno kako se na prijedlog lidera Dragana Čovića popuna kadrovske križaljke odgađa dok se ne izaberu čelnici FBiH i dok se s partnerima iz parlamentarne većine ne zgotovi raspodjela resora. Opetovano je naglašeno kako HDZ BiH neće pokleknuti pred stavom da mu u Vijeću ministara BIH pripadaju tri ministarstva i četiri zamjeničke pozicije i u federalnoj Vladi pet hrvatskih i jedno srpsko ministarstvo. To je službena, dobro umotana verzija zbivanja i zaključaka sa zadnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH. Bez obzira što javnost nisu nahranili intrigantnim informacijama, malo tko će posumnjati da vođa HDZ-a BiH Dragan Čović u glavi već odavno nema skrojenu kadrovsku mapu. No, neka zbivanja unutar i u bližem okruženju stožerne stranke upućuju na moguću “tihu pobunu” koja uznemirujuće projicira Čovićevo kolebanje i koja ga je dovela u dosta neugodnu i neočekivanu situaciju.

Upozorenje

Naime, poput bombe je odjeknulo vrlo agresivno, čak prijeteće, reagiranje Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskoga rata HZ HB pod naslovom: “HNS BiH – jedan narod, jedna stranka, jedan vođa.” U tom šokantnom obraćanju javnosti, inače do neba lojalni HDZ-u BiH, čelnici hrvatskih ratnih udruga podsjećaju da su od samoga početka podržavali obnovu rada Hrvatskoga narodnoga sabora smatrajući da će, zbog katastrofalne ustavnopravne pozicije Hrvata u BiH, upravo HNS biti mjesto koje će okupiti sve hrvatske političke aktere, a koji će moći otvoreno, argumentirano i stručno progovoriti o položaju najmalobrojnijega i obespravljenoga naroda u BiH. Nekoliko godina su braniteljska udruženja očigledno živjela u mraku, zaslijepljena neviđenom manipulacijom “svoga” stranačkoga despota koji je, besplatno, privatizirao jedan zamišljeni krovni nacionalni forum, brutalno zalupivši vrata svim umnim i čestitim Hrvatima, a osobito onima koji ne misle kao on i koji ukazuju i kritiziraju pogubnu politiku spletkarenja i savezništva s jednim izoliranim režimskim voždom na štetu i svoga i onoga trećega naroda. Najgore što se može dogoditi jednom narodu i njegovom političkom i ekonomskom životu jest politika “jedan narod, jedna stranka i jedan vođa”. Povijest nas uči da takav pristup nema nacionalnu odgovornost, već nacionalnu podobnost, poručuju bivši branitelji HVO-a. Na prvi pogled ovo djeluje sanjalački, nestvarno, poglavito za one koji poznaju genezu i stvarnu višegodišnju idilu u odnosima između HDZ-a BiH i čelnika braniteljskih udruga. To bespogovorno jednoumno podržavanje stožerne stranke često je bilo na granici gadljivosti i izloženo kritici i drugih branitelja koji nisu za “kupljeno” političko podaništvo. Što je razlog braniteljskom progledavanju, kako je najednom nestala ta mrena na očima utjecajnih braniteljskih vođa. Nikada nije na odmet čak i ta “naknadna pamet”, međutim, ostaje otvoreno pitanje radi li se o dubinskim, tektonskim poremećajima na relaciji Koordinacija braniteljskih udruga – “jedna stranka i jedan nedodirljivi vođa” – Dragan Čović. Dostupna i objavljena upozorenja čelnika udruga za sada se doimaju kontrolirano i u sferi su ogorčenja stožernikovim zaobilaženjem odanih branitelja kod krojenja kadrovskih križaljki na entitetske i državne fotelje. “Nažalost, mi svi koji smo na proteklim izborima glasovali za listu HNS-a sve više uviđamo da smo glasovali za iste kadrove HDZ-a BiH koji dvadeset godina vode nacionalnu politiku, dok predstavnici drugih stranaka imaju dekorativni status, tj. po jedno dobro plaćeno radno mjesto”, stoji u dijelu vrlo neugodnoga priopćenja. Pomalo čudno i nejasno je to negodovanje kadrovskom politikom najjače hrvatske stranke, s obzirom da Dragan Čović još nije službeno na stranačkoj oglasnoj ploči izvjesio imena odabranih kandidata za Sarajevo.

Gdje je puklo?

Nema druge negoli to protumačiti da su čelnici braniteljskih udruga sjajno informirani kadrovskom strategijom “jednoga, jedinoga vođe” pa su odlučili dići pobunu prije nego što Čovićevi perjanici ne zaposjednu fotelje. Je li to stvarni razlog prolongiranja odluke Predsjedništva HDZ-a BiH o stranačkim kadrovskim rješenjima. Neki “vrag” se doista mota oko središnjice stožerne stranke. Kako se doznaje iz vrlo pouzdanih izvora, kadrovskim silnicama Dragana Čovića su nezadovoljni i neki financijski vrlo utjecajni stranački prijatelji i sponzori. Nekolicina je njih izdašno platila estradni i politički dio izborne kampanje, a kod razmatranja kadrovskih rješenja su zaobiđeni u visokom luku poput “vonjavih” prolaznika. Nije nikakva tajna da je HDZ BiH u godinama bez vlasti prilično opustošio svoje unutarstranačke fondove i da je dobrano osiromašio pa su u pomoć za financiranje skupe kampanje pozvani dobročinitelji. Ostatak je prikupljen uobičajenim zavrtanjem ruku i “reketom”. U slučaju izborne pobjede i ulaska u vlast stožernik je i sponzorima obećao utjecaj i “guranje” i njih i njihovih ljudi u važne i unosne pozicije. To je ostala samo šarena laž. Ipak, zbog drugoga dijela vrlo indikativnoga priopćenja čelnika braniteljskih udruga naprosto nije moguće lokalizirati njihov gnjev samo na “vječite i islužene ministre”. Naime, Koordinacija udruga branitelja iz Domovinskoga rata HZ HB svoje otrovne strjelice ubada i u utrobu samoga HNS-a. Dosta temeljito i vrlo lucidno lociraju ključno neuralgično žarište i izvor svih nacionalnih zala. Prepoznaju da je HNS u vlasništvu jedne stranke i jednoga vođe i očekuju “jasnu razdjelnicu unutar HNS-a između onih stranaka koje čine vlast i onih koje čine oporbu, s jasnom namjerom uspostave politike sučeljavanja, kritiziranja lažnih obećanja(!!!), politike nepotizma, korupcije i lažnoga domoljublja. Bez takvoga odnosa neće se moći zaustaviti politika razvaline u kojoj siromaštvo i bijeda tjeraju hrvatski narod na iseljavanje i politički nestanak”, završava “povijesna” politička lekcija stožernoj stranci i jedinome vođi. Što je to “puklo” unutar braniteljskih udruga, bit će vrlo zanimljivo doznati i pratiti jednako kao i političku i kadrovsku reakciju iz HDZ-a BiH.

Dnevni list