Tomislav Stipić: Tjedna lustracija – Konačno Predsjednica s nacionalnim simbolom

0
690

Hrvatska je na Maksimiru pregazila Norvežane i zadržala prvo mjesto u skupini u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj. Kovačeve sportske divizije pokazale su kako se bori za hrvatski grb. Podršci s tribina do kraja ispunjenog Maksimira (izuzev dvije tribine zbog kazne UEFE) pridružila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Lov na Milijana Brkića

Sudeći prema napisima senzacionalističkog tjednika „Nacional“ uskoro bi trebala početi sezona lova na prvake HDZ-a. Tako ovaj subverzivni tjednik najavljuje skoro uhićenje glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića zbog navodnih ratnih zločina njega i njegove postrojbe u BiH.

Pa iako je Tužiteljstvo BiH oštro opovrgnulo pisanje „Nacionala“, to nije bilo dovoljno da se medijske reklame o Brkićevom uhićenju nastave emitirati. Davno su Brkićevi suborci njega opisali kao časnog čovjeka i domoljuba, prožetog kršćanskim i općemoralnim vrijednostima. Bit će da je za uhićenje  dovoljno tek da si kao pripadnik antiterorističke jedinice otišao bez razmišljanja u obranu domovine, da si kao zapovjednik te iste postrojbe odbio sudjelovati u uhićenju hrvatskih generala, da ti kao praktičnom vjerniku nije problem pozdraviti prisutne s najstarijim hrvatskim pozdravom „Hvaljen Isus i Marija“ i na koncu da si toliko dobar organizator da pored takvog tajnika najsnažnije hrvatske stranke ljevica reda poraz za porazom. To su zapravo pravi krimeni koji bi mogli biti povodom za Brkićevo uhićenje i procesuiranje. Već viđeno u nekim prošlim vremenima, za koja smo mislili da su iza nas. No, kako se kaže, poslije svake kiše dolazi sunce. Oni koji se danas služe boljševičkim metodama morat će koncem godine položiti račune. A onda bi vlast konačno trebala prijeći u ruke onih koji će politička uhićenja potjerati daleko od europskih vrijednosti u koje se kunemo.

Odustajanje od Expo-a

Vlada je, bez rasprave i sudjelovanja javnosti, donijela odluku kako Hrvatska neće sudjelovati na Međunarodnoj svjetskoj izložbi u Milanu. Iako je ovogodišnje geslo izložbe „Prehrana planete, energija života“ na kojoj bi Hrvatska, kao turistička zemlja, mogla dati neizmjerni doprinos u populariziranju hrvatske gastro tradicije i zdrave hrane, Vlada nije smatrala za shodnim pronaći 9 milijuna kuna. Tih 9 milijuna kuna hrvatskim sudjelovanjem oplodili bi se za barem tri puta. No Vlada je još jednom pokazala bešćutnost i nesposobnost u vođenju naše domovine. Čak su i talijanski organizatori Hrvatskoj odlučile dati popust, no sve da su nam i besplatno ponudile sudjelovanje, ovoj Vladi nije do hrvatske promocije. Bitno da se u ministarstvima javnim novcem mešetari poput mjenjačnice, kupuju se luksuzni automobili, Vladin avion služi kao taksi, državnim novcem plaćaju se PR stručnjaci i radijske reklame u svrhu osobne promocije. To je taj Plan 21 koji služi za rastakanje hrvatskih javnih dobara i punjenje džepova pojedinaca. Da nije tragično, bilo bi žalosno.

HALMED, Imunološki i ministar Varga

Trakavica oko Imunološkog zavoda mogla bi dobiti svoju lijepu stranu. Udruga „Visia Croatica“ koja okuplja zauzete hrvatske intelektualce ponudila je dokapitalizaciju ove izuzetno važne ustanove po zdravlje hrvatskog naroda novcem upravo tog istog naroda. U relativno kratkom razdoblju, Hrvatice i Hrvati pokazali su kako razumiju strateški značaj Imunološkog. Od kad je počela agonija ove zdravstvene institucije, bilo je jasno kako se radi o muljaži. Imunološki je po krvnim pripravcima i ostalim proizvodima bio u vrhu ne samo europske, već i svjetske proizvodnje, a njegovi proizvodi puno kvalitetniji i jeftiniji od stranih pripravaka. No kako to obično biva, kapital ne pita za zdravlje, već za profit. Farmaceutski lobi, poznat i po korupciji, odlučio je uz pomoć nesposobne Vlade stati na kraj državnom i javnom dobru, i lansirati svoje skupe i nedjelotvorne proizvode. U tome je svoju ulogu imala i Agencija za lijekove, HALMED, oduzevši Imunološkom licencu za proizvodnju preparata. Vargino ministarstvo tu je odluku poništilo, no ne bih se čudio kako je to samo predstava za javnost. Sada ostaje za vidjeti hoće li Vlada podržati nastojanja udruge „Visia Croatica“ i dopustiti da Imunološki ostane u rukama hrvatskog naroda. Svaka druga odluka bila bi samo potvrda nebrige ove vlasti za zdravlje nacije. No, uvjeren sam da ni to ne bi bio dovoljan razlog za smjenu hodajuće afere, ministra zdravlja Siniše Varge.

 Svinjokolja u režiji Olivera Frljića

Oliver Frljić probudio je u meni nešto dobro, začudo. Zbog njega sam odlučio ponovno pročitati Orwellovu „Životinjsku farmu“. Tu simpatičnu basnu Orwell je napisao očito aludirajući na totalitarizam, prije svega kao zorno prikazivanje staljinizma. U njoj se groteskno redaju uloge koje nedvojbeno podsjećaju na ispiranje mozgova narodu, pa tako goropadni nerast Napoleon podsjeća na Staljina, Snowball na Trockog, krvožedni psi na NKVD a ovce na „glupi narod“. Ono što neodoljivo podsjeća na ispiranje mozga sažeto je u rečenici: „morate slušati dragog Vođu, želite li da se vrati g. Jones?“. A to me pak podsjeća na današnje staljinističko plašenje naroda izmišljenim fašizmom čiji je prvoborac upravo Frljić. To me posebno ne čudi. Iako se Rijeka voli predstavljati kao multikulturalna sredina, mentalni komunizam u njoj vlada već punih 70 godina, od kada su u nju ušli šumski razbojnici. Jasno mi je kako je Frljić sa svojom intendantskom palicom samo politička provokacija i mazanje očiju poštenim Riječanima koji se ne slažu s Partijom na vlasti. Frljić uprizorenjem „Životinjske farme“ zapravo skače sam sebi u usta. Inverzijom uloga svinja, koje u originalnoj inačici Orwellove priče simboliziraju komunističke zločince i manipulatore, Frljić će, pretpostavljam, svinje pretvoriti u fašističke koljače, pa će i one četiri svinje iz priče koje su se usudili pobuniti protiv Napoleona, vjerojatno biti zaklane od strane fašističkog neprijatelja, obučenog u ustaške ili još bolje, u braniteljske uniforme. Frljić je to dao naslutiti postavljanjem šatora na riječkom Korzu s natpisom „Svi su jednaki, ali neki su očito jednakiji“. Šatori brinu Frljića, nejednakost ga opsjeda. Ipak, u svojoj jednakosti, Frljić je već duže vrijeme jednakiji. Pljuvati po državi koja te hrani, zazivajući revoluciju i Jugoslaviju, Frljić pljuje po žrtvi hrvatskih branitelja koji su se u ratu izborili za to da Frljić može režirati blasfemične komade. Pitam se bi li mu to bilo dozvoljeno u bilo kojoj drugoj civiliziranoj zemlji. Pretvarajući umjetnost u politiku, umjetnost gubi na značaju. Zna to i Frljić, koji umjetnost koristi za svoje političke svjetonazore. Zna to i riječka gradska vlast koja je Frljića zbog toga i postavila na poziciju na kojoj je. Sve je to jedan veliki zvjerinjak kojemu u nedostatku argumenata poslužiti može i Orwellova „Životinjska farma“. Samo što u tom zvjerinjaku nedostaju plemenite životinje. Koje su ujedno i najljepša poanta Orwellova remek djela.

Predsjednica s nacionalnim obilježjima

Hrvatska je na Maksimiru pregazila Norvežane i zadržala prvo mjesto u skupini u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj. Kovačeve sportske divizije pokazale su kako se bori za hrvatski grb. Podršci s tribina do kraja ispunjenog Maksimira (izuzev dvije tribine zbog kazne UEFE) pridružila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Da želi biti bliže narodu pokazala je sjedajući van VIP lože i družeći se s djecom i ostalim građanima.

Dok se Drago Čosić u prijenosu ispričavao gledateljima zbog navodnih  inkriminirajućih povika, kulisa na Maksimiru bila je prelijepa. U svakom trenutku osjećao se nacionalni naboj. Za razumjeti je Dragu Čosića. U uvjetima verbalnog delikta na HRT-u što ga nad svojim djelatnicima predvodi Goran Radman, Drago je procijenio kako u prijenosu treba osuditi povik Za dom spremni jer bi mu ignoriranje istoga moglo donijeti opomenu pred otkaz. I zato mu to ne treba zamjeriti.

Ono što me posebno uplašilo za Draginu sudbinu bila je rečenica koju je izrekao na početku utakmice. „Na Maksimiru je i naša predsjednica. Sada to mogu reći, konačno imamo predsjednika ili predsjednicu koja neće izbjegavati dolaziti na sportske priredbe“. Ovom rečenicom Drago si je nanio veliku štetu, jer u očima i ušima vlastodržaca na HRT-u, javno pozdravljati predsjednicu puno je gore nego prešutjeti domoljubni uzvik Za dom spremni. No, sudeći po Kolindinoj podršci hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, čini se da će Drago još puno puta morati apostrofirati prisutnost predsjednice. Osim ako ga ne zamjene nekim mlađim, revolucionarnim kadrom. Koji bi svaki prijenos mogao početi rečenicom: „Smrt fašizmu! Sloboda narodu!“

 

Tomislav Stipić