TUSK ČOVIĆU: Zahtijev za članstvo BiH u EU podnesen u najboljem mogućem trenutku

0
608

Tusk s Čovićem

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.  Čović i Tusk razmijenili su mišljenja o dosadašnjim postignućima, te o nadolazećim izazovima u svezi procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović je naglasio kako je nedavna predaja zahtjeva za članstvo snažna motivacija za nastavak predanog rada, a s ciljem dobijanja kandidacijskog statusa Bosne i Hercegovine tijekom 2017. godine. U svezi s tim, podsjetio je da Master plan integriranja BiH u EU, usvojen od Predsjedništva BiH, obvezuje institucije na svim razinama vlasti na kontinuiranu provedbu Reformske agende, kvalitetnu pripremu u svezi Upitnika Europskog povjerenstva, ali i ispunjena svih ostalih uvjeta za kandidacijski status.

Predsjednik Europskog vijeća Tusk čestitao je Čoviću na predaji vjerodostojnog zahtjeva za članstvo, te pokazanoj hrabrosti i mudrosti za realizaciju ovog iznimno značajnog čina za Bosnu i Hercegovinu. Dodao je kako je zahtjev za članstvo jednako pozitivna vijest i za Europsku uniju, te da je zasigurno podnesen u najboljem mogućem trenutku.

Na kraju susreta Čović je istaknuo kako mu je posljednjih osam mjeseci, za vrijeme predsjedanja Predsjedništvom BiH, cilj bio vratiti BiH na europski put, te je još jednom zahvalio predsjedniku Europskog vijeća na svesrdnoj i prijateljskoj potpori europskim procesima u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Predsjedništva BiH bpz.ba