U Hrvatskoj neće biti kontroliranih centara za prihvat migranata

0
634

U Hrvatskoj neće biti kontroliranih centara za prihvat migranata, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković prije početka drugog dana summita čelnika EU-a.

-U Hrvatskoj ih neće uopće biti, oni će biti tamo gdje će pristajati brodovi, dakle govori se o iskrcavanju ljudi s brodova – odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje je li Hrvatska spremna sudjelovati u uspostavi kontroliranih centara.

>>Američki ministar obrane dolazi u Hrvatsku razgovarati o jačanju Obalne straže

Potvrdio je da je o pitanju migracija postignut cjeloviti kompromis u koji su uvrštene zabrinutosti zemalja na srednjomediteranskoj ruti, Italija i Malta.

Izrazio je zadovoljstvo što je u zaključke uvrštena rečenica koja je Hrvatskoj jako bitna, a govori o jačanju suradnje u pogledu readmisije i povratka te razmjene informacija s državama jugoistočne Europe o sprečavanju ilegalnih migracija.

-Riječ o svojevrsnom usustavljivanju onoga što se danas događa na nekakvoj ad-hoc bazi s obzirom na brodove koji dolaze u EU – istaknuo je.

Istaknuo je da Hrvatska neovisno o ovim zaključcima radi na svojim kapacitetima za prihvat izbjeglica i migranata.

– Imamo centar u Zagrebu i u Kutini, te kapacitete moramo podići neovisno o ovim zaključcima – podsjetio je.

>>Čelnici država članica EU-a postigli kompromis oko migracija

Podsjetimo, čelnici 28 država članica EU-a postigli su u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.

 

 

M.M.