U Splitu obilježena 24. godišnjica utemeljenja Četvrte gardijske brigade

0
600

U Splitu se danas obilježava 24. godišnjica od osnutka Četvrte gardijske brigade. U čast Brigade otvoren je Sajam braniteljskih zadruga.

Nakon svečanosti kraj Vile Dalmacije, gdje su položeni vijenci na mjestu gdje je 28. travnja 1991. godine utemeljena ova slavna brigada, na Rivi je otvoren Sajam braniteljskih zadruga. Na Sajmu je svoje proizvode predstavilo 30 zadruga iz cijele Hrvatske, a među njima i braniteljske zadruge s područja Cetinskog kraja i Imotske krajine, Bosne i Hercegovine (Braniteljske zadruge Patriot, Knez Mislav, Petrovo Polje, Orlovska stina, Ruralis,Jastreb, Planina, Blagoslov, Bisage, Jastreb, te Obrt Šalturica Marinović Branka i Kućna radinost Botić Neda i dr.).

Izložbene prostore branitelja uz predsjednika Udruge veterana Četvrte gardijske brigade Božu Zadru obišli su župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac, general Mirko Šundov, pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić i ostale osobe iz javnog i društvenog života županije, kao i brojni Splićani i veliki broj stranih i domaćih turista.

Prilikom obilaska Sajma splitsko- dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuo je kako Splitsko –dalmatisnka županija i Grad Split imaju mnoge vrijednosti, a u samom vrhu svakako je 4. gardijska brigada. -Četvrta. brigada jedan od temelja ne samo Splita i Dalmacije nego cijele naše Hrvatske. Brigada je dala uistinu nemjerljiv doprinos u stvaranju Lijepe naše domovine. Zbog toga svi mi uvijek moramo biti uz naše branitelje, nazočiti svim obljetnicama koji se vežu uz Domovinsko obrambeni rat, a ovo je prigoda obići ovaj Sajam na kojemu su vrijedni branitelji izložili svoje proizvode’, istaknuo je župan Ževrnja.

Središnji događaj današnje svečanosti upriličen je u poslijepodnevnim satima u Spomen kapelici Sv. Križa bivše vojarne Dračevac, gdje su položeni vijenci, a potom je nekadašnji kapelan 4. gardijske brigade fra Božo Ančić predvodio svetu zadušnicu misu za poginule u Domovinsko obrambenom ratu, a u 19 sati u Meštrovićevu kašteletu, svečana akademija u prigodi obilježavanja 24. godišnjice od osnutka 4. Gardijske brigade.

 

Z.S.