Velika je krivotvorina i laž tvrdnja da Kolinda Grabar Kitarović vuče u dlaku iste poteze kao i Ivo Josipović

0
619

Dakle, ne samo da nije istina nego je velika laž i podvala da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne poznaje Ustav i da si pokušava uzeti nadležnosti izvan Ustava.

Prošlo je prvih šezdeset dana mandata nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, i to vrlo uspješnog mandata u kojem je ona potpuno promijenila politiku bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Zato su strašne laži i krivotvorine tvrdnje u medijima koji i dalje podržavaju titoističku politiku Ive Josipovića, da postoji frapantna sličnost između politike Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića. Konkretno, Večernji list, koji sve više liči na Jutarnji list, već duže vremena nastoji profilirati svoju novinarku Ivanku Toma kao kopiju novinarske Jelene Lovrić.

I jedna i druga za crno tvrde da je bijelo, za bijelo da je crno, za slatko da je gorko, a za gorko da je slatko, itd. Ne obaziru se u svom pisanju na činjenice, ako su činjenice protivno njihovim stavovima to gore za činjenice. Vide ono što ne postoji a ne vide ono što postoji. Primjer takvog sramotnog novinarstva je udarni članak u Večernjem listu, novinarke Ivanke Toma, pod naslovom “Frapantna sličnost: započela mandat baš kao i bivši predsjednik”.

Da ne bi bilo nikakve dvojbe o toj ogromnoj podvali i laži, u međunaslovu novinarka tvrdi: “Kolinda Grabar Kitarović vuče u dlaku iste poteze kao i Ivo Josipović”. U cijelom članku koji pretenciozno naziva politička analiza nema nikakve političke analize, radi se o pokušaju diskreditiranja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. U pomoć je novinarka pozvala i dvoje ustavnih stručnjaka prof. dr. Branka Smerdela s Katedre Ustavnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu i dr. Sanju Barić, s Katedre Pravnog fakulteta u Rijeci, koji su i za vrijeme mandata i danas su dio Josipovićevog stručnog i političkog tima, i koji se spremaju zajedno s Josipovićem nastaviti njegovu politiku nove pravednosti s kojim je propao na prošlim izborima. Dr. Barić hvali Josipovića da se držao Ustavnih ovlasti a podmeće predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da je na granici tih ovlasti ili prelazi preko njih. Kaže dr. Barić: “Ona ne krši Ustav ali ga tumači jako široko i preko svih granica”. To je prosto nevjerojatna konstatacija i optužba, pogotovo ako dolazi od profesorice ustavnog prava. Jer predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne prelazi ovlasti utvrđene Ustavom nego postupa u skladu s tim ovlastima. U članku 94. Ustava Republike Hrvatske doslovno piše: “Predsjednik Republike brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.”

Dakle, Ustav Republike Hrvatske ne samo da daje pravo nego i obvezuje predsjednicu Republike da se brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. S obzirom da Vlada Zorana Milanovića ne obnaša svoje dužnosti u skladu s nacionalnim interesima, da je zemlju dovela u krizno stanje, predsjednica Republike načinila bi veliku pogrešku ne činjena kad ne bi tražila načina kako da se riješi sadašnja kriza u koju je zemlju dovela Vlada Zorana Milanovića. Dakle, predsjednica Republike ima ne samo pravo nego i dužnost da traži sjednicu Vlade i da traži od Vlade da predloži sustav mjera i odgovarajuću politiku da zemlja izađe iz krize. Zoran Milanović odbija to, ne samo odbija nego ignorira i vrijeđa predsjednicu Republike, a ustavna stručnjakinja ga u tome podržava što je pravi škandal, koji pokazuje kako mogu i ustavni stručnjaci pogrešno tumačiti Ustav.

Prof. dr. Branko Smerdel ide i dalje pa inzistiranje Kolinde Grabar Kitarović na svojim pravima, kako bi se riješila kriza u Hrvatskoj, prikazuje kao kapric, slabe živce, i neopravdanu ljutnju predsjednice, koja navodno, “pri tom svašta izgovara”. Prigovaraju ustavni stručnjaci predsjednici Kitarović što počinje formirati tijela i savjete koji nemaju ustavnu osnovu niti imaju ikakvu operativnu ulogu. To je još jedna skandalozna optužba ustavnih stručnjaka i novinarke Ivanke Toma, suprotno Ustavu Republike Hrvatske, jer u Ustavu Republike Hrvatske u članku 107. doslovno piše: “Predsjedniku Republike u obavljanju njegovih dužnosti pomažu savjetodavna tijela. Članove tih tijela imenuje i razrješuje Predsjednik Republike.” Dakle, nije istina kako piše novinarka, a nažalost i ustavni stručnjaci, da predsjednica, jednako kao i njen prethodnik, počinje formirati tijela i savjete koji nemaju ustavnu osnovu niti imaju ikakvu operativnu ulogu. Posebno im smeta Vijeće za Domovinsku sigurnost, a vjerojatno i činjenica da je u njih imenovala generale Mladena Markača i Antu Gotovinu, jer je pravu hajku na predsjednicu podigao predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac ali i vodstvo Srbije koje je generalu Antu Gotovinu proglasilo ustašom. Nadam se da će profesori ustavnog prava naći snage da demantiraju novinarku Ivanku Toma koja se poziva na njihovu navodnu stručnost i na njihove stavove u kojima oni suprotno Ustavu i ustavnim odredbama osporavaju pravo predsjednice Republike na njeno ustavno djelovanje. Novinarka Toma u svojim optužbama ide i dalje, i tvrdi da je Josipović bio jako dobar poznavatelj Ustava i nikada ga nije pogrešno interpretirao te ponovno podmeće predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da se postavlja u poziciju predsjednice u polupredsjedničkom sustavu kojeg Hrvatska nema već petnaest godina. To nije istina, to je nova podvala, kao što je i podvala da predsjednica nema pravo tražiti sjednicu Vlade na kojoj ima pravo sudjelovati i govoriti. I ta ovlast je utvrđena u Hrvatskom Ustavu. Konkretno, u članku 102. piše: “Predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja.

Predsjednik Republike može biti nazočan na sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi”.

Dakle, ne samo da nije istina nego je velika laž i podvala da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne poznaje Ustav i da si pokušava uzeti nadležnosti izvan Ustava.

Za novinarku Ivanku Toma karakteristično je da pokušava dokazati nedokazivo, da pokušava utvrditi kako Kolinda Grabar Kitarović provodi istu politiku kao i Ivo Josipović.

To je potpuna besmislica i laž, jer u ova dva mjeseca svog mandata Kolinda Grabar Kitarović je potpuno promijenila Josipovićevu politiku. Ivo Josipović je u početku svog mandata dosljedno nastavio politiku svoga prethodnika Stjepana Mesića, politiku titoizacije Hrvatske i sprečavanja utvrđivanja istine o komunističkim zločinima. Čak je išao tako daleko, da je tvrdio da je komunistički antifašizam na čelu s Titom utemeljio hrvatsku državu a da smo ju u Domovinskom ratu samo još jedanput obranili od novog nasrtaja velikosrpske politike.

Ivo Josipović je nastavio crvenjenje Hrvatske koju je radio Mesić i to je bitna karakteristika njegovog mandata. Kolinda Grabar Kitarović je prekinula s takvom politikom i povukla je nekoliko jakih poteza koji mijenjaju sliku Hrvatske. Izmjestila je bistu Josipa Broza Tita iz predsjedničkih Dvora jer, kako je rekla, tamo mu nije mjesto jer je bio diktator. To je izazvalo ogromne potrese u hrvatskoj politici i počeo je proces sotonizacije Kolinde Grabar Kitarović, neki su je čak proglasili ustašicom, a antifašisti su joj poduzeli pokroviteljstvo nad Danom pobjede. Dakle, ona je od početka počela provoditi novu politiku rehabilitacije domoljublja, Domovinskog rata, istine o Domovinskom ratu.

Za razliku od Josipovića koji je bio predsjednik crvene Hrvatske ona na djelu pokazuje da je narodni predsjednik, da želi biti predsjednica svih Hrvata, te se je izborila za još jednu veliku promjenu, izborila se za pravo da se u Hrvatskoj svi državljani tretiraju kao politički Hrvati, bez obzira na vjeru i etničku pripadnost, te da je u Hrvatskoj normalno i domoljubno obraćati se s pozdravom: Dragi Hrvatice i Hrvati. Ipak najveće promjene je napravila u vanjskoj politici. Raskinula je Josipovićev i Pusičkin strateški savez s Velikom Britanijom i napravila strateški savez s Njemačkom. Hrvatsku vanjsku politiku okrenula je prema Srednjoj Europi i Mediteranu, a ne prema Beogradu.

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu radikalno je promijenila Josipovićevu politiku ali i u odnosu i na regiju.

Dakle, nema bilo kakve sličnosti između početka mandata Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića, ali to se nastoji skriti. O tome nema ni riječi. Umjesto toga nastoji se podvalama podmetnuti Kolindi Grabar Kitarović da u dlaku slijedi Ivu Josipovića. Nastoji ju se pokazati kao osobu koja navodno ne poznaje Ustav, koja ima slabe živce i koja svašta govori. Nema ni riječi što je sve pretrpila u ova dva mjeseca. Kako su joj već u izbornoj noći pokušali osporiti ustavnost njene pobjede. Kako joj je Jelena Lovrić podmetnula laž da su je izabrali Hercegovci, što nije istina, jer je pobijedila i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Predsjednik Vlade ju je od početka vrijeđao i omalovažavao. Pokušavao ju je prisilno preseliti u Visoku u kojoj nema uvjeta za rad. Nije joj čestitao pobjedu i pokušao je spriječiti svaku njenu aktivnost. O tome novinari Ivanka Toma, Jelena Lovrić i drugi ne pišu ni riječi nego nastavljaju sa svojom podrškom Ivi Josipoviću, veličaju njegovu ulogu, čak pokušavaju podmetnuti da ge slijedi u dlaku Kolinda Grabar Kitarović. Na sreću, istina je potpuno drugačija. Kolinda Grabar Kitarović je u dva mjeseca potpuno slomila pogrešnu Josipovićevu politiku, i nema nikakve dvojbe da ide dalje. Kolinda Grabar Kitarović ne odustaje od svojih ustavnih ovlasti i ne boji se arogancije Zorana Milanovića. Ponovno je rekla da požuruje sjednicu Vlade na koju ima pravo. Povukla je i jak potez tražeći da državni odbor u cilju jedinstva u proslavi Oluje odredi način proslave kako bi nas Oluja ujedinila a ne razjedinila. Usprkos pisanja glavnih medija protiv Kolinde Grabar Kitarović, usprkos laži i podvala, javno mnijenje podržava njenu politiku, jer su ljudi shvatili da ona iskreno provodi svoje obećanje, ja sam jedna od Vas i Vi ste moja snaga. To je najveće dostignuće njene politike, ona ne poziva odabrane ljude na kavu u Predsjedničke Dvore nego dolazi među narod, odlazi na sportske priredbe i na druga mjesta gdje se narod sastaje i živi svoj život. Dakle, imamo predsjednicu koja je izrasla iz naroda, koja živi s narodom i koja je rehabilitirala domoljublje i koja vodi Hrvatsku u pravom smjeru. Neće ju moći u toj politici zaustaviti ni podvale ni krivotvorine kojima se pokušava u potpunom pogrešnom svjetlu prikazati njenih prvih šezdeset dana mandata. Z.Tomac