Vitez: Održan sastanak predsjednika Čovića i ministara rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Vladi Republike Hrvatske Piletića

0
187

Predsjednik HDZ-a BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Vitezu s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Vladi Republike Hrvatske, Marinom Piletićem.

Nakon održanog  sastanka predsjednik Čović i ministar Piletić obratili su se izjavom medjima.

„Drago mi je da smo danas s ministrom Piletićem i njegovim suradnicima, veliko hvala ministru i Vladi Republike Hrvatske da smo u prigodi svakih nekoliko mjeseci na nekoj lokaciji u Bosni i Hercegovini govoriti o vitalnim projektima u Bosni i Hercegovini koji se većinom odnose na hrvatski narod. Projekti su vezani za Vladu Republike Hrvatske, pojedine resore Vlade, kako bi ojačali sve ono što mi želimo napraviti kada je u pitanju socijalna pozicija unutar Bosne i Hercegovine. Izravna komunikacija za nas znači jako puno, daje nam ohrabrenje. Vjerujem da je ovaj projekt koji danas završavate vrijedan milijun eura i investira se u čitavo područje Bosne i Hercegovine, nadam se da će u idućoj godini biti značajno povećan. Ono što je preznačajno, danas Vlada Republike Hrvatske snažno podržava našu kulturu, naše zdravstvo, naše obrazovanje i našu kompletnu infrastrukturu. Nastavljamo intezivnu suradnju s Vladom Republike Hrvatske a Vlada praktično pokaziva koliko joj je stalo do Bosne i Hercegovine i našeg europskog puta. Nas motivira i osnažuje kroz ove projekte da izdržimo na europskom putu, rekao bih putu euroatlantskih integracija, kao jedini koji se može prepoznati kao jedna realna budućnost za sve nas u Bosni i Hercegovini“, kazao je predsjednik Čović.

Ministar Piletić se zahvalio na podjeljenim informacijama na održanom sastanku, koji se odnose na učinke i investicije Vlade Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu koji podižu kvalitetu, razinu infrastrukture, kulturnih aktivnosti i prometne povezanosti.

„Mi danas smo odlučili u Vitezu podjeliti po prvi put iz resora rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ugovore vrijedne milijun eura, za širenje mreže socijalnih usluga diljem Bosne i Hercegovine. S obzirom da Vlada Republike Hrvatske ulaže u čitav niz aktivnosti na području Bosne i Hercegovine, došao je trenutak da sve dobre prakse obitelji i socijalne politike ponudimo kao i model Hrvatima i svim ostalim narodima u BiH. Ovo je prvi ovakav tip financiranja projekata od strane ministarstva rada Republike Hrvatske i mi smo sretni što imamo priliku podjeliti 25 ugovora koji za cilj imaju pojačati kapacitete smještajne na području Bosne i hercegovine, ukloniti arhitektonske barijere za pristup osobama s invaliditetom, omogućiti širenje mreže pomoći kućnih obroka i različitih drugih usluga koje i ustanove i jednice lokalne samouprave pružaju u svojim sredinama. Imamo projekte koji su vezani za širenje kapaciteta dječjih vrtića. Obzirom da smo prvi put proveli ovakav javni poziv, a Vlada Republike Hrvatske u procesu donošenja proračuna za sljedeću godinu, danas smo razmjenili informaciju i sa predsjednikom Čovićem i suradnicima, da je ministarstvo rada osiguralo duplo veći iznos od ovog današnjeg za proračun RH 2024 godine, te će mo odmah iza nove godine raspisati novi javni poziv. Snažna podrška Vlade RH prvenstveno Hrvatima u BiH i euroatlantskom putu BiH“, kazao je ministar Piletić.

Nakon održanog sastanka, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, dodijelio je ugovore za provedbu projekta potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini u svrhu socijalnog razvoja lokalne zajednice u 2023. godini vrijednih milijun eura.