ZAČUĐENI DRAGAN ČOVIĆ

0
597
06.06.2015., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sluzbeni posjet pape Franje Sarajevu. Ovo je treci papinski posjet Bosni i Hercegovini. Prethodni posjeti pape Ivana Pavla II bili su pastoralni dok je posjet pape Franje primarno drzavnicki.Papa Franjo odlazi s mise na stadionu Krusevo u Ford Focusu masuci okupljenima uz cestu Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

PAPA FRANJO: Kad budete kupovali auto sjetite se koliko ima gladnih u svijetu! ČOVIĆ: Ja u Audiju a Papa Franjo u tamo nekom Fordu!

Autor: o

Skromnost koja je oduševila mnoge. Jedan od oduševljenih je i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović koji je oduševljen gledao kako se Papa Franjo vozi u Fordu dok se on vozio u skupocjenom Audiju A8!

Papa Franjo, kao što je već pisano, se u posjeti kroz Sarajevo vozio u Ford Focusu. Takav presedan je oduševio mnoge ljude, ne samo vjernike nego i nevjernike i pripadnike drugih vjeroispovjesti.

Takav potez doslovno je oduševio i  Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, koji je kazao:

“Ja idem u Audiju A8 s aerodroma, papa ide u nekom tamo Fordu. Šta reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv ako se bavimo politikom – da možemo politiku raditi i na drugačiji način”

Ford Focus je u vlasništvu Vatikana i u Sarajevo je dopremljen prije dolaska pape u Sarajevo.

“Boli me kada vidim da se svećenici ili časne sestre voze u najnovijim modelima automobila. Ne može se to raditi. Razumijem da je automobil potreba, ali on ne mora biti najnoviji. Kada budete kupovali automobil, razmislite samo koliko gladne djece ima u svijetu”, kazao je papa Franjo u rujnu 2013. godine.