ZUMBULI- idealno vrijeme za sadnju

0
306
Zumbul je lukovičasta biljka, koju svi ljubitelji cvijeća jako dobro poznaju. Lukovica zumbula je krupna i stvara nekoliko mesnatih, jezičastih listova te jednostavne stabljike koje rastu do 50 cm visine. Listovi se u potpunosti razviju tek nakon cvatnje. Cvjetovi su mirisni i mogu biti raznih boja, ovisno o sorti.

Zumbul se najčešće sadi u vrtu, tijekom jeseni. Posebno pažnju treba obratiti prilikom sadnje, na način da se lukovice postave na dubinu od oko 10 centimetara, te da se čvrsto utisnu u zemlju kako ne bi ostao zrak ispod lukovice koji kasnije može prouzročiti truljenje.

Dva tjedna niskih cijena

Razmak između lukovica treba biti od 15-20cm. Najbolje ih je posaditi na osunčano mjesto, gdje je tlo bogato odležanim kompostom ili tresetom. Zemlja za uzgoj zumbula treba biti lagana, s dosta humusa i pijeska. Zalijevanje je potrebno obavljati redovito, ali ne preobilno- jednom do dva puta tjedno.
Zumbuli cvjetaju u travnju i svibnju. Ako se uzgajaju kao sobna biljka mogu cvjetati i zimi. Koristi se na rubovima vrtova, za ukras gredica, kao lončanica ili za rez.

Sve ostale informacije o sadnji zumbula potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)