BIRAJMO IH OPET U četiri godine saborski zastupnici bh. Hrvata za riječ se javili samo dva puta!

0
606

U Republici Hrvatskoj u studenom su parlamentarni izbori koji bi, barem po anketama i istraživanjima, mogli biti najneizvijesniji u povijesti. I na ovim izborima pravo glasa imaju Hrvati iz BiH i dijaspore. Vjerojatno će iz 11. izborne jedince u Sabor RH ući samo tri zastupnika. Inače, u Sabor RH ulazi 151 zastupnik.

I ovi izbori u Hrvatskoj bit će vrlo značajni za BiH, naročito za Hrvate u BiH, ali postavlja se pitanje ima li ikakvog smisla što iz BiH i dijaspore u Sabor ulaze zastupnici. Naime, već godinama su upravo to zastupnici koji se tijekom mandata za riječ jave dva, tri puta.

Zapanjujuća neaktivnost

Neaktivnost zastupnika iz 11. izborne jedinice nije ništa novo, piše Dnevni list, te je u novijoj povijesti tek nekoliko zastupnika razbijalo tu ustaljenu praksu.

Prema tome, saborske klupe su im samo služile za uhljebljenje i uzimanje plaće koja, u protuvrijednosti, iznosi minimalno oko 3000 maraka neto.

Na prošlim parlamentarnim izborima iz 11. izborne jedinice u Sabor RH su ušli Ilija Filipović (HDZ BiH), Perica Jelečević (HDZ 1990.) i Milijan Brkić (glavni tajnik HDZ-a RH).

Usporedbe

Brkić se kasnije povukao s te funkcije zbog stranačkih obveza, a u Sabor ulazi Marija Rapo. Odmah nakon ulaska Filipovića, Jelečevića i Rapo u Sabor RH mnogi su komentirali kako se u tu instituciju šalju političari u poznim godinama (Rapo rođena 1948. godine, Jelečević 1960., a Filipović 1949.) te koji su svoje najbolje “političke dane” već proživjeli, odnosno koji neće na pravi način artikulirati interese bh. Hrvata u zakonodavnoj vlasti susjedne zemlje.

Kako je tomu tako svjedoči i činjenica, koja je za rubriku “vjerovali ili ne”, da su se Jelečević i Rapo tijekom cijelog četverogodišnjeg mandata za riječ javili samo dva puta (!). Usporedbe radi, Boro Grubišić (HDSSB) za mikrofon u Saboru stao čak 1815 puta, Branko Vukšić (Laburisti) 1620 puta, Ivan Šuker (HDZ RH) 1574 puta. Prema ovome, pomislili bismo da je stanje s Hrvatima u BiH i dijaspori u protekle četiri godine bilo više nego idealno te nemaju apsolutno nikakvih problema bpz.ba