Brutalno iskrena Predsjednica u Beogradu zbunila srbijanske novinare

0
251

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u Beograd, gdje će nazočiti svečanosti povodom inauguracije predsjednika  Srbije Aleksandra Vučića. Odgovorima na nekoliko pitanja, koji nisu nimalo kurtozani ni svečarski, zbunila je srbijanske novinare.

Hrvatska predsjednica se prije svečanosti kratko sastala s predsjednikom Vučićem i Vili Mir. Rekla da će sa srpskim kolegom razgovarati o sigurnosti, ali i drugim važnim pitanjima.

“Razgovarat  ćemo o pitanjima sigurnosti, ali i druge prirode. Pitanjima koja stoje pred nama kao prilika ne samo za poboljšanje stanja u jugoistočnoj Europi. Moramo napraviti jedan čvrsti iskorak. Moramo podvući crtu pod povijest, riješiti pitanja nestalih osoba, arhiva i univerzalne jurisdikcije, ali prije svega pragmatično gledati u budućnost. Srbija je kandidat za članstvo u EU.

Mi zaista želimo vidjeti Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju u EU iu tome ćemo im svestrano pomoći, ali i ustrajati na tome da ispune sve ono što je i Hrvatska morala i puniti. Previše ima problema da bismo jedni druge ignorirali. Moramo zajedno raditi, sve naše službe pa čak i oružane snage “, kazala je Grabar Kitarović.

Posebno je istaknula obavještajnu suradnju dvije zemlje ne samo, kako je rekla, po pitanju terorizma koji je postao globalni problem današnjice.

“Tu je i krijumčarenje ljudima, drogama, oružjem i slično. Pitanja kriminala, ali i pitanja lokalnih zajednica koja su počela nadrastaju našeg teritorija. Moramo osigurati da nitko ne predstavlja prijetnju državnom poretku bilo kojoj državi”, navela je hrvatska predsjednica.

Osvrnuvši se na pitanje hrvatske manjine u Srbiji, hrvatska predsjednica je rekla: “Da, Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije, ali je izabran kao pripadnik stranke, a ne naroda, što predstavlja veliku razliku od Hrvatske gdje imate tri zajamčena zastupnika srpske nacionalne manjine, bez obzira na broj glasova “.

Grabar Kitarović je rekla i da odnosi s bivšim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nisu bili na očekivanom razini, a posebno mu je zamjerila što je na sastanku Brdo-Brijuni u Sarajevu pred svjedocima izjavio da je zapadna granica Srbije Virovitica-Karlovac- Karlobag.

“S nekim tko ne priznaje BiH i pola Hrvatske ja ne mogu razgovarati”, rekla je Grabar Kitarović.

Kada je Vučić preuzeo dužnost predsjednika Srbije, Grabar Kitarović je izjavila da u njemu “napokon” ima pravog sugovornika za iskrene i otvorene razgovore.

MP/RTS/foto:Tanjug