ČOVIĆ IZ NEUMA: Prva točka reformske agende na razini FBiH biti će izmjena Izbornog zakona BiH

0
373

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović kazao je na otvaranju konferencije “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu u Neumu da treba pronaći iskrene partnere na razini Federacije BiH te stvoriti europsku reformsku agendu. Prva točka te agende treba  biti izmjena Izbornog zakona BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Cilj ovogodišnjeg simpozija je je kroz tri panela – opći, politološki i ustavno – pravni analizirati europsku tradiciju federalizma, mogućnosti kreiranja društveno – političkih sustava koji učinkovito štite individualna i grupna prava, komparirati politički sustav BiH sa sustavima zemalja EU, ustavnom teleologijom, ustavnim pravom, konstitucionalizmom, pitanjima poput vrste i razdiobe suvereniteta, unutarnjeg samoopredjeljenja, međunarodnog ugovornog prava i sl. temeljem čega će se donijeti zaključci i odrediti koraci u ostvarivanju napretka u svim sferama kulturnog, društvenog i političkog života Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz Ustavom zajamčena prava.

Intoniranjem Beethovenove Ode radosti koja je ujedno i himna Europe u Neumu je započeo znanstveno-stručni skup Europski Ustav za Bosnu i Hercegovinu koji ima za cilj osigurati rješenje za preustroj Bosne i Hercegovine.

Svečanom skupu kao uvodničar se obratio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić uime jednog od organizatora. Tomić se posebno zahvalio premijeru RH na svemu što čini za BiH i Hrvate u BiH. Napomenuo je da će od većine sarajevskih medija Plenkovićev dolazak u Neum biti okarakteriziran kao miješanje u unutarnje stvari u BiH.

Rektor Tomić napominje da je ovo treći u nizu ovakvih skupova koji imaju za cilj osigurati znanstvenu i stručnu potporu u tome kako osigurati optimalna rješenja za Bosnu i Hercegovinu te Hrvate u njoj.

On ističe da je ovo jedina konferencija koja govori o gorućim pitanjima u BiH te se ne bavi samo Hrvatima. Konferencija treba biti platforma za dijalog. Politički događaji između druge i treće konferencije su bile takve da su se stopirali procesi na europskom i euroatlantskom putu.

Posebno naglašava da se nije implementirala odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić koja treba osigurati legitimno predstavljanje što govori da Ustavni sud nije de facto vrhovna pravna instanca.

“Ovdje smo u Neumu zbog realne i bolje budućnosti BiH i njenih naroda kao i ostali. Neka ona bude perspektiva za dijalog i novi Ustav Bosne i Hercegovine”, rekao je Tomić.

Sveučilište u Zagrebu zajedno sa Rektorskim zborom RH sudjeluje na konferencijama u Neumu. Konferencija treba osigurati idejna rješenja koja će osigurati ravnopravnost svih naroda.

Rektor Boras smatra da Sveučilište u Mostaru mora biti promicatelj izvrsnosti i suradnje u BiH.

Pozdravnim riječima skupu se obratio i Luigi Pezzuto, doajen diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini i bivši apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

Posljednji uvodničar bio  je predsjednik Organizacijskog odbora konferencije “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” te predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović.

Čović se posebno zahvalio rektorima Tomiću i Borasu koji su zaslužni da ova konferencija bude održana.

Naglašava da ove tri konferencije predstavljaju kontinuitet te da one mogu ponuditi rješenja za bolju i moderniju Bosnu i Hercegovinu.

Ističe dam možemo kazati da Bosna i Hercegovina ima jasan put, a li je on zamagljen zbog onih koji misle da Bosna i Hercegovina može biti samo njihova. Hrvatski narod kao najmalobrojniji narod mora ponuditi rješenja i biti predvodnik na euroatlantskom putu.

“Hrvati su najmalobrojniji, ali i najveći narod u BiH”, poručio je Čović.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a kaže da se iz Bosne i Hercegovine moraju izbaciti sve one ideje koje generiraju mržnju i netrpeljivost.

Čović je uvjeren da se sve ovo radi za dobro Bosne i Hercegovine i Hrvata u njoj. Traže se partneri za izmjenu izbornog zakona, ali uskoro i Ustava BiH.

Cilj ove konferencije je pronalaziti rješenja za europsku Bosnu i Hercegovinu koja se temelje na federalizmu. Čović ističe da su europski dužnosnici pogriješili u tome što nisu Bosni i Hercegovini još prije dodijelili status kandidata.

Treba se, kaže Čović, osigurati jednakopravnost najstarijeg naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatskog naroda.

Čović pojašnjava da je vrlo blizu dogovor oko formiranja vlasti na državnoj razini.

Da nema hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda već od davno ne bi bilo Bosne i Hercegovine u ovakvom obliku.

Rezultati prošlogodišnjih izbora nisu nam dali legitimne i legalne političke predstavnike hrvatskog naroda, kako u Predsjedništvu tako i u zakonodavnim tijelima vlasti te je to nešto što ćemo zajednički rješavati

Na kraju svojega izlaganja Čović ističe da treba pronaći iskrene partnere na razini Federacije BiH te stvoriti reformsku agendu kojoj će prva točka biti izmjena Izbornog zakona BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija.