ČOVIĆ: Propao je pokušaj da se Federaciji BiH u Blitzkriegu oduzmu ključni elementi Daytona, nema uvjeta za održavanje izbora

0
69

-Nakon devet mjeseci što pokušavamo u različitim prilikama razgovarati o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih izmjena Ustava, jučer smo imali završen posao. Onda se on problematizirao s jedne strane, sa strane SDA, na način da se išlo s dodacima u odnosu na ono što smo u pečenku stavili kao standard, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, nakon okončanja još jedne propale runde pregovora o reformi Izbornog zakona u Sarajevu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čović dodaje da se od početka vidjela tendencija da se ništa ne dogovori i da ostane status quo te je time najviše izgubila Bosna i Hercegovina.

“Zadnjih devet mjeseci to je radila samo SDA. Ja to doživljavam brutalnim udarom na BiH”, rekao je Čović.

“Oni koji su pokušali razgraditi Federaciju BiH u organizacijskom smislu ja im mogu sad poručiti da niti su sada uspjeli, niti će ikada uspjeti, jer time ruše BiH. To nije BiH, oduzeti ključne elemente Daytona i praviti nekakav Dayton 2 u nekom Blitzkriegu koji su ovdje pokušali napraviti”, rekao je Čović.

On dodaje da mu je drago da je jučer pet od šest stranaka prihvatilo sve modele koji rješavaju sve probleme, čak i oko funkcioniranja Federacije.

“Mi Hrvati bili smo vrlo jasno spremni na 3-4 ustupka koje je netko zvao blokadom. To je bilo na iznenađenje SDA jer su mislili da mi to nećemo dati. Kada smo išli dalje onda smo rekli da se ne može rušiti Bosna i Hercegovina na način da se ključni obrisi Daytona ruše baš preko FBiH”, rekao je Čović i dodao da se jučer postigao i dogovor oko načina imenovanja Vlade FBiH, predsjednika i dopredsjednika FBiH, policijskih agencija, i FTV-a, ali da od toga nema ništa jer nije dogovoren cijeli paket.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da ništa nije dogovoreno, ako nije sve dogovoreno odgovarajući na pitanje jesu li se pregovarači dogovorili oko tehničkih izmejna Izbornog zakona.

Čović je zaključio da apsolutno nema uvjeta za održavanje Općih izbora u listopadu./HMS/

PREDSJEDNIK HDZ 1990

CVITANOVIĆ: Bošnjačka strana željela je napraviti drugi korak u potpunom dekonstituiranju Hrvata u BiH

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, obratio se medijima nakon završetka pregovora u zgradi Izaslanstva EU u BiH.

Cvitanović je kazao je da su pregovori o izmjenama Izbornog zakona propali.

“Jer je načelo do samog starta bilo da je ili dogovoreno sve ili nije dogovoreno ništa. U nekim koracima od teme do teme članka 4 i članka 5 Ustava BiH, modela za izbor članova Predsjedništva, stavovi su bili primaknuti, ali nisu dogovoreni u potpunosti”, kazao je.

Dodaje da je priča završila na Domu naroda.

“Sa strane bošnjačkih političkih predstavnika je kontinuirana tendencija i cilj bila smanjiti nadležnost Doma naroda FBiH, dovesti ga na razinu Vijeća naroda RS i tome nema prostora za razgovor. Ja ovo vidim kao drugi korak u potpunom dekonstitutuiranju Hrvata. Prvi je urađen početkom 2000-ih, kada su nametnuti amandmani na Ustav koji su išli samo na štetu hrvatske političke pozicije. Ovo bi bio drugi korak i treći bi bio apsolutno dekonstitutiranje. Nije bilo prostora za učiniti korak naprijed, iako smo i mi bili spremni učiniti ustupke”, kazao je./HMS/