Čović svečano otvorio novoobnovljeni Kulturni centar “Ivo Gregurević”

0
137

Orašje je domaćin 28. po redu filmskog festivala Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević”, koji se svečano otvara večeras 26. kolovoza i traje sve do 3. rujna, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ovogodišnja svečanost najveće kulturne manifestacije Grada Orašja i Posavine, započela je u 19 sati službenim otvaranjem obnovljenog Kulturnog centra “Ivo Gregurević”, u sklopu kojega je i kinodvorana.

 

Kinodvorana u Orašju u sklopu Kulturnog centra “Ivo Gregurević” dobila je posve novi izgled. Obnovljena je i iznutra te opremljena najsuvremenijom tehnikom za prikazivanje filmova. Sve je digitalizirano i ove će godine svi filmovi biti u njoj prikazani. Zbog toga je u sklopu festivala upriličeno i otvorenje dvorane. U dvorani je instalirana i suvremena kazališna rasvjeta, što joj daje multifunkcionalnu dimenziju. Osim toga što će se u njoj prikazivati filmovi, u dvorani će se moći na kvalitetan način izvoditi i kazališne predstave, što značajno doprinosi podizanju kulture oraškog područja na novu razinu, istaknuto je.

„Možemo biti ponosni na objekt koji ćemo danas službeno otvoriti, odnosno opet uživati u ovome prostoru kada su u pitanju Dani filma, ali i sve druge kulturne manifestacije koje se vežu za naše Orašje, odnosno Posavinu“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, obraćajući se nazočnima.

Čović je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekt zajednički osmišljan i realiziran s Vladom Republike Hrvatske te se zahvalio Zvonki Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i svim institucijama i dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u ovome projektu.

„Neka ovo bude primjer i za sve druge nove investicije, ono što želimo raditi u našoj Posavini, ne samo u kulturnom djelu, da zajedničkim snagama uz naše zajedništvo možemo oplemeniti ovaj kraj, na najvišoj razini. Ivino ime se na poseban način veže, mi smo u zadnjih 20-ak godina zajedno u ovome prostoru, ali i svi velikani oraškog kraja koji su obilježili svoje vrijeme“, poručio je Čović.

Čović se zahvalio svima koji su ugradili sebe u osmišljanje ovog projekta, te je pozvao sve da zajedno na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, jednako tako i s Vladom Republike Hrvatske, osmišljaju nove projekte u Posavini.

Nakon otvorenja Kulturnog centra, a uoči festivala nazočna izaslanstva posjetila su posljednje počivalište Ive Gregurevića, te su položili vijence i zapalili svijeće, priopćeno je iz HDZ-a BiH./HMS/