ČOVIĆ U GRUDAMA: Do kraja godine imat ćemo Radio-televiziju Herceg Bosne u vlasništvu naših općina i županija

0
815

Večerašnji skup Zajedništva u Grudama dobrodošlicom izaslanstvu HDZ-a i HNS-a BiH  na čelu s hrvatskim članom Predsjedništva BiH, predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a dr. Draganom Čovićem otvorio je Ivan Leko, predsjednik OO HDZ BIH Grude.

Ministar državne imovine u Vladi RH dr.Goran Marić, kazao je kako je razlog njegova dolaska na večerašnji skup u Grudama zov zavičaja, zov povijesti, zov sjećanja, dužnosti, domoljublja i odgovornosti kao i izazov neizvjesnosti i budućnosti hrvatskog naroda u BiH.

Marić: Vaš neizlazak omogućit će drugima da izabreu onog koji neće biti vaš

“Dobro je u ovoj prigodi prisjetiti se vremena kojeg smo svi mi bili sudionici a to je svakako vrijeme 90.- tih i činjenica obrane. Upravo zajedništvo i želja i spremnost da se obrane hrvatska tisućljetna ognjišta dala su hrabrost da na tim ognjištima budete i živite i sljedeća tisućljeća. A ta budućnost mora biti u ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri povijesna i konstitutivna naroda u cjelovitoj BiH. Kao zakonitost nameće se zaključak koliko god se ugrožava budućnost hrvatskog naroda u BiH toliko se istodobno ugrožava budućnost same BiH. Ravnopravnost hrvatskog naroda je temelj ali i jamac BiH. Stoga vas molim sve vas ovdje i sve vas Hrvate, iziđite na izbore i glasajte za HDZ na čelu s predsjednikom Čovićem. Vaš neizlazak omogućit će drugima da izaberu svoje ali znajte to neće biti vaš, neće biti za vas, za vašu djecu i vašu budućnost. Nemojte dopustiti da u ime vas biraju drugi. Neizlazak je odustajanje. A put odustajanja je put prema suicidu.  Stoga ne rasipajte svoje glasove, svaki krivo dani glas, glas je protiv Hrvata u BiH”, kazao je ministar Marić.

-Ulazimo u ove izbore uvjereni da ćemo sačuvati čvrsti lanac opstanka hrvatstva Bosne i Hercegovine. U tom lancu ova županija je zlatna karika.

Samo se prisjetite što se dogodilo i u kakvom smo stanju bili kad taj lanac opstanka nije funkcionirao, kad smo imali razdoblje “platformi” i kad smo imali županijsku vlast u kojoj nije djelovao HDZ. Tada smo imali blokade, kašnjenje socijalnih davanja, neisplaćivanje porodiljnih naknada, neplaćene doprinose.

Danas govorimo o projektima, razvojnim strategijama, europskim fondovima i obećavamo da ćemo i nakon ovog mandata zadržati ovu županiju na poziciji najrazvijenije županije u Federaciji BiH.

Ćosić: Dom naroda je linija obrane

Županija je odskočna daska iz koje lansiramo svoje predstavnike u Dom naroda, a Dom naroda je linija obrane. Dok imamo odgovorne i legitimne ljude u tom Domu, neće proći nikakvi nametnuti zakoni i nećemo biti manjina. Dok imamo legitimnog člana Predsjedništva, ne moramo se bojati. Oni koji su odlučili raditi izvan HNS-a, tjeraju nas na još jače zajedništvo. Pozivam sve da na izborima budu što čvršći lanac zajedništva i opstanka” zaključio je svoje obraćanje Zdenko Ćosić, nositelj županijske liste za Skupštinu ZHŽ-a.

Stanko Musa, nositelj liste za Parlament Federacije BiH između ostaloga je kazao kako posebnu pažnju treba posvetiti razvoju malog i srednjeg poduzetništva kroz jačanje institucija koje pružaju potporu poduzetnicima, prometnoj infrastrukturi ali svoje programe prije svega temeljiti na mladima. “Bez političke stabilnosti nije moguće napraviti značajnije iskorake gospodarskog razvitka, općenito poboljšanje uvjeta života, osjećaja sigurnosti. Rast gospodarstva i općenito razvoj u nadolazećim vremenima svim na svim razinama mora biti prioritet svih prioriteta. Potreban nam je širi politički napor kako bi potaknuli domaća i strana ulaganja, potaknuli investicije kroz aktivnu politiku poticaja i općenito stvaranje povoljne klime za investitore” kazao je Musa.

Kožul: Zamka za naš suverenitet

Predrag Kožul, nositelj liste za Parlamentarnu Skupštinu BIH svoje je izlaganje započeo političarima koji su ostavili veliki trag na povijest Hrvata a čije je porijeklo vezano za ovu općinu.

-Mi imamo jedan početni inicijalni stupanj narodne slobode u narodnog suvereniteta. Svoji smo na svome i biramo svoju općinsku i županijsku vlast, imamo naše predstavnike u Sarajevu, upravljamo ovim prostorima, govorimo našim hrvatskim jezikom, obrazujemo se na njemu, držimo i slavimo naše svetinje i borimo se za život u ovoj našoj BiH.

Međutim, nametnutim ustavnim promjenama skriva se zamka za ovaj naš suverenitet a unutar ove države nažalost postoje ljudi koji te zamke pokušavaju koristiti. Podsjećam, zalažemo se za BiH ustrojenu u četiri ili više administrativno teritorijalnih jedinica s mogućnošću diskonuiteta teritorija te  načelom etničkog federalizma, kazao je između ostaloga Kožul.

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je ukratko predstavio Izborni program, kazavši kako danas ne postoji ni jedna općina ili županija  gdje žive Hrvati a koja ima deficit u proračunu usprkos dugovima  koje smo naslijedili od nekih drugih vlasti.

Čović: Nećemo više biti taoci

-Naš Program jasno definirani program tako s jedne strane čine obaveze gospodarske aktivnosti, razvoj turizma s druge strane prometna infrastruktura, informacijske tehnologije . Sve je to uveznica kojoj trebamo dati novu dimenziju kako bismo imali dovoljno instrumenata za povlačenje poteza u vođenju nove fiskalne problematike koja bi dodatno rasteretila naše gospodarstvo, smanjila sive ekonomije, podizanje plaća, kazao je Čović te se osvrnuo i na demografiju, odnosno obitelj kao osnovnu vrijednost društva ali i braniteljsku populaciju čija je zaštita prava suštinski imperativ.

Kao osnovom za sve prethodne točke spomenuo je i pravnu državu koja mora zaživjeti ali i zdravstvenu i socijalnu. Jedna od točaka je i ona koja se posebno bavi obrazovanjem kulturom, medijima.

-Nemamo kanal na hrvatskom jeziku u BiH ali ćemo do kraja godine imati svakako radio televiziju Herceg Bosne u potpunom vlasništvu naših općina i županija kako više ni bismo bili taoci onih koji su na naše zahtjeve za kanalom podizali nacionalni vitalni interes, dodao je Čović, zaključivši predstavljanje Programa točkom o euroatlantskom putu BiH kazavši kako su Hrvati predvodnici istih te drugog jednostavno nema.

Na koncu je pozvao oce svećenike da pozovu na glasovanje. -Katolička crkva, gospodarstvenici, naša mladost, svi smo jedno veliko zajedništvo i nije bitno spominjati za koga da se glasa, samo pozvati ljude da izađu na izbore, zaključio je Čović