Čovića vodstvo stranke predložilo za još jedan mandat na čelu HDZ-a BiH

0
286
VL
Autor

Zoran Krešić

04.05.2023.
u 14:36

Izborni sabor najveće hrvatske stranke zakazan je za subotu u Mostaru

Gotovo prije mjesec dana aktualni predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović dobio je jednoglasnu potporu Predsjedništva stranke da službeno bude kandidat na subotnjem saboru stranke za još jedan mandat, piše Večernji list BiH. Vijest, iako se radi o jednome od najvažnijih političkih dužnosnika u BiH, nije procurila u javnost, čime se potvrdila praksa silenzio stampa iz ove stranke kada su bili u pitanju i kandidati za vodeće pozicije u Vijeću ministara BiH te Vladi Federacije BiH. Kako doznaje Večernjak, Čović je inzistirao da stranka ima jedinstven prijedlog. U jednome od svojih posljednjih intervjua Čović je ostao nedorečen na upit je li vrijeme za promjenu pozicije i odlazak u mirovinu.

Sabor u subotu

– Jako dugo jer najmanje posljednje četiri godine, kako traje ciklus predsjedanja HDZ-om, to je bilo tema. Nama je sabor stranke 6. svibnja. Predsjedništvo HDZ-a o tome je donijelo odluku. Nije se s time izišlo u javnost. Ja sam je prihvatio – rekao je Čović. Time je sugerirao da je čelništvo već odlučilo, no ne i kakva je bila odluka. Njegov ostanak na čelu HDZ-a BiH, unatoč najavama o pomlađivanju HDZ-ove reprezentacije, bio je očekivan. Ponajprije zato što je od proljetos ostao na čelu Hrvatskog narodnog sabora BiH te zbog toga što se još uvijek nije jasno etablirao njegov nasljednik ili pak nasljednici. Čak i unatoč tome što u javnosti postoji dosta špekulacija o potencijalnim dužnosnicima koji na to čekaju. No, ono što se čini najvažnijim zbog čega Čović ostaje na čelu stranke jest ambicija da dovrši misiju, ne ustroja unutarstranačke piramide, nego izmjena izbornoga zakonodavstva, što je u nekoliko navrata ranije spominjao svojom najvažnijom političkom misijom. Naime, nakon posljednjih izbora s dijelom intervencija međunarodne administracije tek je napravljena trećina posla. A ona se odnosi na sprječavanje opasnosti da četiri i pol puta brojniji Bošnjaci nastave s izbacivanjem Hrvata iz vlasti na razini Federacije. No, pitanje izbora legitimnih političkih predstavnika kada su u pitanju domovi naroda te Predsjedništvo BiH, ostalo je neriješeno. A nastavak pregovora upravo se najavljuje te bi, prema sporazumu članova koalicije, trebali biti okončani pola godine nakon uspostave vlasti. Još uvijek u federalnome Domu naroda unutar hrvatskoga Kluba pet izaslanika zapravo su podobni kandidati koji su izraz političke volje bošnjačkih političkih stranaka. A u državnome Predsjedništvu BiH sjedi Željko Komšić kojega su većinski birali Hrvati nasuprot njihova prvotnog izbora. Druga važna Čovićeva misija, koju je često isticao, predstavlja euroatlantske integracije, odnosno članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Na čelu je Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji je najzaslužniji za etabliranje hrvatskog političkog zajedništva. Njegova je neizostavna uloga i u posredovanju počesto posvađanih, pa i sukobljenih pozicija Sarajeva i Banje Luke. S time, u posljednjih nekoliko godina uspio je i pridobiti razumijevanje kod najvažnijih administracija svijeta te uz partnerstvo sa Zagrebom pozicionirati Hrvate kao proxy Zapada u realizaciji strateških opredjeljenja ove zemlje. Čović je na čelu HDZ-a BiH od 2005. godine, otkada je u tri navrata biran na čelo ove stranke. Član je te stranke, prema službenome životopisu objavljenom na službenim stranicama HDZ-a BiH, od 1994. godine.

Kandidat i kod Tuđmana

Spominjao i kao potencijalni kandidat za predsjednika stranke još u vremenu dok je Zagreb imao značajan utjecaj na izbor čelnog čovjeka. U razdoblju 1996. – 1997. godine bio je član Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a BiH, a 1997. i 1998. predsjednik GO-a u Mostaru. Od 1998. do 2005. godine bio je potpredsjednik HDZ-a BiH, nakon čega je postao i čelnik stranke na saboru nakon kojega se dogodio jedan od najvećih raskola u stranci osnivanjem HDZ-a 1990. U tri navrata vođeni su sudski postupci protiv njega, no sudovi su odbacili optužnice kao neutemeljene. U dva je navrata biran za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH te je bio zamjenik premijera i ministar financija Federacije BiH. Sveučilišni je profesor i akademik.

Tjedni komentar….. U očekivanju XIV Sabora HDZ BIH … bjelodano je kako Dr. Dragan Čović nema protukandidata.. za očekivati je promjene u Predsjedništvu.

  • pregled 74648
Unutarstranačka politička scena se otvara u tajnosti, pojedini političari se pokušavaju zadržati na postojećim pozicijama, a neki novi se trude nametnuti svojom svježinom “novog”.  Bit će zanimljivo promatrati sa pozicije politički neutralnog a domoljubno zainteresiranog promatrača  “događanja ” u stožernoj stranci Hrvata BiH. Slijedi zanimljiva borba za Središnji odbor HDZ.a BiH.  Zasigurno će se dogoditi velika iznenađenja. HDZ BiH
U Predsjedništvu su stvari posložene, ali  lobiranje traje. Kako biva u ovakvim utakmicama, da bi netko uspio, drugi netko treba izgubiti. Visoka pozicija, moć, slava te sve što ide u “kompletiću”  zavede čovjeka  i zaboravi da je to prolazna kušnja. Slijedom istog se teško pomiriti sa “gubitkom” koji često producira negativne zaplete i štetu za hrvatski puk koji to promatra. Zaborave svi “gubitnici” izraziti zahvalnost  za šansu koja  se pružila, za mogućnost sudjelovanja i kreiranja politike raspodjele resursa hrvatskog političkog korpusa u BiH.Novosti za potpredsjednike – Predsjednik Republike Srpske | Milorad Dodik

 

 

Što se tiče kandidature za Predsjednika, tu je jasna situacija, tu nema (još) “podmlađivanja” …Dr Dragan Čović je vođa  naroda, dobit će potporu svih Županijskih odbora i jednoglasnu potporu Predsjedništva HDZ BIH.  Samostalno kandidiranje nitko  ne bi učinio, a ni Županijski odbor sebi ne bi dozvolio političku neozbiljnost u ponudi protu kandidata. Ozbiljni politički subjekti  svaku novonastalu situaciju rješavaju unutarstranačkim  argumentiranim raspravama, šansama i mogućnostima.OKONČANA SJEDNICA SKUPŠTINE: I ZHK dobio novu Vladu, Čović premijer, Kraljević zamjenik | Slobodna Bosna

 

 

XIV Sabor HDZ BIH je uistinu politički događaj 2023 godine jer se na jednom mjestu nalaze vodeći političari hrvatskog naroda od općinskih vijećnika do županijskih, federalnih i državnih  zastupnika i izaslanika. Cjelokupna javnost  Hrvata  očekuje vidljiv i učinkovit rad od svakoga pojedinačno, zainteresirano će pratiti ovo događanje. Hrvatski narod je ranjen na mnogo načina u domovinskom ratu, u Dejtonskom “rješenju” u nepravednom Međunarodnom sudskom procesu, u šutljivosti i mirnoći branitelja, u nemogućnosti zapošljavanja djece… pa od svojih političkih zastupnika, izaslanika i dužnosnika očekuje  da ne šute, borite se, jasno i glasno bavite se politikom koja će biti vidljivo u interesu hrvatskog političkog korpusa i naraštaja.
Autor objave Mladen Ljubić Vajta