Ostavština Gojka Šuška su pobjednička hrvatska vojska i članstvo Hrvatske u NATO-u

0
266
Autor

Frano Vukoja

03.05.2023.
u 14:33

U organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg u Zagrebu, u velikoj dvorani ove udruge (u Ilica 43/1 u Zagrebu) održano je predavanje na temu  “Sjećanje na ratnoga ministra obrane RH-a Gojka Šuška (1945.-1998.)“. Predavanje je održao general-pukovnik HV-a dr. Krešimir Ćosić, a program je moderirao dr. Hrvoje Mandić. Predavanju su nazočili članovi obitelji Šušak te veliki broj suradnika, prijatelja, simpatizera lika i djela Gojka Šuška, članovi Zavičajne zajednice Široki Brijeg.

U svom izlaganju dr. Krešimir Ćosić je rekao kako je bio jedan od najbližih suradnika Gojka Šuška i naglasio to da je hrvatski ministar obrane stvorio pobjedničku hrvatsku vojsku koja je porazila agresora te istakao da je Šuškova ostavština pobjednička hrvatska vojska i članstvo u sjeverno-atlantskom savezu, odnosno NATO-u.

– Gojko Šušak uvijek je tražio rješenje, odnosno ljude koji su se znali nositi s problemom. Uspio je i pobijedio u ratu za kojeg su svi vojni stručnjaci smatrali da ga Hrvatska vojska neće moći dobiti, kazao je dr. Ćosić.

 

 

00:54
00:00
Play
(Space)
Unmute
(m)
Settings
Fullscreen
(f)

Na upit je li američka tvrtka MPRI imala kakvog udjela u pripremanju hrvatskih oslobodilačkih operacija, kako se stalno tvrdi u srbijanskim, ali i nekim hrvatskim medijima, dr. Ćosić je odgovorio:

– Glavni stožer HV-a je isključivo zaslužan na pripremu i provedbu vojno-redarstvene operacije Oluja, a Amerikanci nisu imali nikakvih obavještajnih saznanja za operaciju Bljesak i Oluju. Američki kongres je proveo istraživanje, na pritisak medija, o udjelu tvrtke MPRI u pripremi hrvatskih oslobodilačkih operacija. Kongres je donio izvješće u kojem piše da navedena tvrtka nije imala nikakvih udjela pripremi operacija Bljesak i Oluja. Priču oko MPRI-a su još 1995. godine stvorili srbijanski i neki međunarodni obavještajni krugovi kako bi umanjili snagu pobjedničkih hrvatskih snaga HV-a i HVO-a. Takva propaganda je bila korisna za tvrtku MPRI jer su mogli svoje usluge ponuditi drugim zemljama.

Na kraju izlaganja Ćosić je pročitao pismo američkog ministra obrane Williama J. Perrya posvećenog svom prijatelju Gojku Šušku: “Došao sam ovdje ne samo kao predstavnik SAD-a već i kao prijatelj Gojka Šuška. I moja supruga i ja izražavamo najdublju sućut i sućut naših sunarodnjaka vama, Đurđa, i vašoj djeci, Gojkovoj majci, bratu i sestri. Naše su misli i molitve danas s vama. Smrt Gojka Šuška nije samo velik gubitak za njegovu obitelj i prijatelje već je to velik gubitak i za Hrvatsku. Ono što je Shakespeare rekao u jednoj svojoj drami o jednom velikom Rimljaninu kažem danas za jednog velikog Hrvata: Otišao je čovjek kakva više nećemo vidjeti”

Rečeno je to da je iz kratkog, ali sadržajnog i više nego uspješnog života Gojka Šuška evidentno to da je veliki sin Širokog Brijega i Hercegovine dao nemjerljiv doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske, te ostavio veliki trag svojim životom i djelom. Nakon predavanja vodstvo ZZŠB-a organiziralo je prigodno druženje u prostorijama zajednice.