DRAGAN ČOVIĆ Sve ostaje isto, samo se mijenja broj vijećnika iz pojedinih gradskih područja

0
523

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čovićcovic-kosaca-595x340 iznio je detalje prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, prema kojem bi se mostarski gradonačelnik birao u Gradskom vijeću kao i ranije, a bile bi zadržane i postojeće izborne jedinice.

Na konferenciji za novinara održanoj nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, Čović je kazao kako bi se, prema prijedlogu stranaka okupljenih oko HNS-a BiH, mijenjao broj mandata koje bi određene izborne jedinice davale što je, po njegovim riječima, bit presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar.

– Također, uveo bi se kompenzacijski mehanizam podjele mandata, po uzoru na izborno zakonodavstvo Federacije BiH. U Gradskom vijeću bilo bi 35 mjesta kao i do sada, a što se tiče kvota, predlažemo minimalno tri predstavnika konstitutivnih naroda, dok bi maksimalni broj bio 17, čime bi se dobila struktura Gradskog vijeća koja otprilike odgovara strukturi stanovništva u Mostaru – kazao je Čović.

Dodao je kako bi se gradonačelnik birao u Gradskom vijeću, dok bi sam Mostar ostao jedinstvena jedinca lokalne samouprave bez podjela na općine.

– Dali smo vrlo racionalno razmišljanje o Gradu Mostaru koje do zavidne mjere štiti predstavnike malobrojnijih naroda, kroz mehanizme odlučivanja i zaštitu vitalnog interesa koji i dalje postoji. Ako u Parlamentarnoj skupštini ne budemo imali kvalitetnu većinu tada treba sjesti i vidjeti kako dalje se ponašati. Naša je mišljenje da se izbori svakako trebaju održati – istaknuo je Čović.

Članica Predsjedništva HNS-a BiH Borjana Krišto naglasila je kako vremena nema pune jer bi lokalni izbori trebali biti raspisani u svibnju.

– Imamo još treći i četvrti mjesec. Ako se pojave još neki usuglašeni prijedlozi mi ćemo ih vrlo rado prihvatiti i usuglasiti kroz Interresornu radnu skupinu i poslati u parlamentarnu proceduru. Ostalo je sve stvar političkog dogovora jer implementacija ovih odluka nije stvar samo jedne političke opcije – kazala je Krišto.

Predsjedništvo HNS-a BiH danas je razmatralo i prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, kao i prijedlog izmjena broja izaslanika u Domu naroda BiH.

– Ti prijedlozi idu u smjeru da se nikome ne ograničava mogućnost kandidiranja za Predsjedništvo BiH. Dali smo dva modela biranja: prvi koji se veže za općine, a drugi prijedlog je da to radimo kroz županije. Mi smo procijenili da i jedan i drugi model može zadovoljiti interese da jedan narod ne bira predstavnike drugom narodu, a da se u isto vrijeme u potpunosti ispoštuje odluka Suda za ljudske prava u Strasbourgu – kazao je Čović.

Kada je u pitanju struktura Doma naroda BiH, HNS BiH, također, predlaže dva modela. Prema prvom, konstitutivni narodi imali bi po pet izaslanika, a predstavnici ostalih jednog, dok bi prema drugom modelu broj izaslanika bio povećan na 42, od čega bi konstitutivni narodi imali po 13 mjesta, a ostali 3.

Po Čovićevim riječima, o svim prijedlozima prvo će se razgovarati s predstavnicima SDA, a zatim će se prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru.

HNS BiH osudio je napad na Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića te je pozvao mjerodavne institucije da učine sve kako bi se otkrili napadači i nalogodavci napada.

TAGOVI bpz.ba