Duje Šantić:Zašto ne uhitite i procesuirate ubojice mog oca”

0
732

Prosvjedni skup na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru. Foto: HMS

Nekoliko tisuća građana Mostara okupilo se danas na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru, na 21. godišnjicu ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, visokog dužnosnika Hrvatske republike Herceg Bosne i HDZ-a BiH kako bi iskazalo potporu obitelji Šantić u njihovim vapajima da se otkrije istina o tome gdje se nalaze posmrtni ostatci, otkriju, uhite i procesuiraju nalogodavci i ubojice generala Šantića, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Okupljenima na skupu obratio se generalov sin Duje Šantić, koji je podsjetio kako 21 godinu traje agonija generalove obitelji.

– Dvadeset i jedna godina agonije, strijepnje i neizvjesnosti za moju majku, sestru, cijelu moju obitelj koja do dana današnjeg ne zna gdje su zemni ostatci mog oca. Također, se ne zna tko je ubio mog oca, a nitko od počinitelja nije procesuiran. Zato držim isključivo odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i Hamdiju Avdića Tigra, gospodare života i smrti te davne ratne 1995 u bihaćkom džepu, kazao je skupu generalov sin Duje Šantić.

Podsjetio je kako je njegov otac 8. ožujka te ratne 95-te odveden bez suda i sudišta, po zapovjedi generala Dudakovića iz stožera HVo-a u Bihaću.

 

skup potpore fup

– Odveden je u motel Sedra pod prinudom, tu mučen, premlaćivan do ranih jutarnjih sati, kada ga, izmučenog i teško ranjenog, prevoze u sjedište Vojne policije Armije R BiH. Tamo ti ratni zločinci nastavljaju svoj krvavi pir. Istoga jutra odvode ga u kuću punca jednog od osumnjičenih i mučki ubijaju s četiri metka, kazao je Duje Šantić, te dodao;

Prozvani Salihović i Lukač

– Našeg oca,nema, nemamo gdje zapaliti svijeću, nismo ga kršćanski pokopali. To je naša surova svakodnevica s kojom živimo. Postavljamo upit: gospodo iz Tužiteljstva, FUP-a, županijskog suda u Bihaću, Gorane Salihoviću, Dragane Lukaču i Huseine Huseinoviću što ste do sada učinili pored tako debelog dosijea materijalnih i fizičkih dokaza? Čemu tolika policijska i medijska farsa od istrage 2013-e, 2014-e godine koja je rezultirala jednim velikim ništa? , upitao je Duje Šantić.

Podsjetio je kako nitko od sedmerice prvoosumnječinih nije preveden pred lice pravde.

– Učinili ste  samo gore, krivotvorili povijest i ratni zločin u završnici Domovinskog rata prekvalificirali u civilno ubojstvo. Žalosno, tragično po našu obitelj i za svaku osudu, kazao je.

skup potpore fup 2

Naglasio je kako je cilj današnjeg prosvjeda na Trgu hrvatskih branitelja u Mostaru oslati jasnu poruku cjelokupnoj javnost BiH i susjedstva, Tužiteljstvu BiH i Institutu za nestale osobe da preuzmu spis generala Šantića i profesionalno, bez ikakvog uplitanja sa strane, odrade svoj dio posla.

Ćelimo samo istinu

-Moja obitelj želi samo istinu, smiraj, da dostojanstveno pokopa zemne ostatke našega supruga, oca koji je bio legenda Domovinskog rata, koji je neizmjerno  volio svoj dom i svoj hrvatski narod. Za te svetinje bio je spreman sve dati i nije se nikada štedio, poručio je.

Zahvalio se svim znanim i neznanim prijateljima, koji su njemu i njegovoj obitelji pružali potporu, Udruzi maloljetnih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz HŽ, te svim ostalim udrugama stradalnika domovinskog rata, te medijima koji su prenijeli vapaje obitelji Šantić i informali javnost o ovom već 21 godinu neriješenom ratnom zločinu.

Duje šantić sa svojom obitelji potom je zapalio svijeću ispred spomenika hrvatskih braniteljima, da bi se potom prosvjednici uputili ispred mostarske ispostave Federalne uprave policije, gdje su tražili otkrivanje i uhićenje nalogodavaca i ubojica generala Šantića. bpz.ba