ZAGREB U tijeku razgovori predsjednice Hrvatske s članovima Predsjedništva BiH

0
335

Predsjednica Hrvatske s članovima Predsjedništva BiH

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, danas je na Pantovčaku u Zagrebu uz najviše državne počasti dočekala Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, članove Predsjedništva BiH.

Nakon intoniranja himni dvije zemlje, predsjedavajući bh. Predsjedništva Dragan Čović pozdravio je svečani stroj Vojske Hrvatske, a potom je počeo sastanak u uredu hrvatske predsjednice.

Ovim sastankom članovi Predsjedništva BiH počeli su dvodnevnu službenu posjetu Hrvatskoj.

covic kolinda 1

Nakon razgovora sa Grabar-Kitarović, planiran je bilateralni sastanak izaslanstava dvije zemlje predvođenih ministrima vanjskih poslova Mirom Kovačem i Igorom Crnadkom.

Planiran je i svečani ručak, kojem će osim predsjednice Grabar-Kitarović, članova Predsjedništva BiH i izaslanstava, prisustvovati Tihomir Orešković, hrvatski premijer, s potpredsjednicima Vlade Hrvatske, vjerski vjerodostojnici Hrvatske te predstavnici najuglednijih hrvatskih kompanija.

Današnja posjeta ocijenjena je kao veoma važna u bilateralnim odnosima Hrvatske i BiH. Naime, Hrvatska priprema novu platformu u odnosima s BiH, kako bi kao članica Evropske unije (EU) pomogla BiH na putu europskih integracija.

predsjednistvo kolinda 2

Tijekom sastanka dvaju izaslanstava razgovarat će se i o mnogim drugim temama, kao što su zajednički projekti u okviru izgradnje autoceste na Koridoru 5c i Jadransko-jonske autoceste, te jačanju veza između BiH i Hrvatske. Naravno, bit će riječi i o brojnim drugim otvorenim pitanjima u odnosima dvije države.

Drugog dana službene posjete, u srijedu, 9. ožujka, predsjedavajući Čović i članovi Predsjedništva BiH Ivanić i Izetbegović održat će odvojene sastanke s premijerom Oreškovićem i Željkom Reinerom, predsjednikom Hrvatskog sabora.

U najavi posjete, Čović je istakao da je potrebno uspostaviti dobru komunikaciju s novom Vladom Hrvatske. Trebali bi se voditi razgovori o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma BiH s EU, o neriješenom pitanju granica, ali i namjeri Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa BiH.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, iskoristit će posjetu Zagrebu i u srijedu se sastati s Miloradom Pupovcem, saborskim zastupnikom i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj. bpz.ba