Sudionici znanstveno-stručnog skupa u Neumu pozvali na hitnu izmjenu Izbornog zakona

0
128

Nakon završetka posljednje sesije dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić pročitao je zaključke u kojima je, među ostalim, zatraženo ubrzanje euroatlantskog puta za Bosnu i Hercegovinu.

Sudionici znanstveno-stručnog skupa uputili su poziv za ostvarenje jednakopravnosti Hrvata i ubrzavanje puta Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO uz hitnu potrebu izmjena Izbornog zakona kako bi se omogućilo da Hrvati mogu izabrati legitimne predstavnike vlasti na predstojećim izborima.

Institucionalna ravnopravnost kroz legitimno predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama u BiH osnovni je preduvjet za ostvarivanja sustavne ravnopravnosti, navedeno je jednom od zaključaka.

Posebno važnim ocijenjeno je da se u BiH omogući legitimno predstavljanje te da se grade svi budući odnosi na načelima federalizma, poštivanja različitosti, decentralizacija i supsidijarnosti.

U zaključcima skupa poziva se i na izmjene Ustava BiH.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula pozvao je na hitnu promjenu Izbornog zakona te nadogradnju Daytonskog sporazuma tvrdeći da će se, sa sadašnjom strukturom, te nespremnošću političkih “veto skupina”, BiH nastaviti nalaziti na kraju niza zemalja regije koje aspiriraju za članstvo u Europskoj uniji, prenosi Hina.

Govoreći o provedbi presude Ustavnoga suda BiH glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Josip Merdžo istaknuo je kako će u slučaju njezine neprovedbe doći do potpune paralize vlasti na razini Federacije BiH, ali i države BiH.

Organizatori znanstveno-stručnog skupa, koji se održavao pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH, bili su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara./Fena/HMS/