Hoće li nam unutarnji sukob lijevih i desnih raznijeti zemlju?

0
745
Autor: Tihomir DujmovićPetak, 17. Travanj 2015. u 10:00

Mi sad oglašavamo prodaju 25 posto dionica HEP-a što je mimo pameti ako smo se dogovorili da strateška komunalna društva moraju ostati državna.

Odbivši doći na razgovor sa Predsjednicom države, Zoran Milanović je ispalio prvi rafal u hrvatsku demokraciju, za sada manevarskog streljiva u tihom građanskom ratu koji se valja Hrvatskom! Jer, ovo se još nikada nije dogodilo i ovo je demonstracija sile koja ruši sve institucije, sve uzuse i same temelje ionako krhke hrvatske demokracije. Nakon ovoga je diplomatski, medijski i politički rat nezaustavljiv jer je to presedan nad presedanima. A hrvatska Predsjednica koja je u jedini svjetionik u ovoj neveri koji jasno svijetli i pokazuje kuda ploviti, jednostavno ne može gledati kako Hrvatska tone dok Vlada realno ništa ne radi da zaustavi ovaj gospodarski debakl! Mi idemo prema sankcijama Evropske Unije zbog lošeg upravljanja proračunom, a Vlada nemoćno sliježe ramenima. Nama svaki dan autobusi mladih trajno napuštaju zemlju i ova Vlada da joj je stalo do države, uvela bi trajno zasjedanje samo da nekako zaustavi tu kolonu koja je naša najveća rana! No, oni se uopće ne uzbuđuju oko toga! Ali, jednog dana će pred poviješću odgovarati zbog ovog egzodusa!

I Predsjednica države jednostavno traži razgovor o ovoj dramatičnosti, traži da svi skupa stanu pred javnost i objasne što rade, kad će to što rade dati ploda i o čemu se tu radi. Smisao tog razgovora je samo u tome da se vidi vuku li se ispravni ili krivi potezi, jer mi stalno i stalno propadamo! Ne može se ravnodušno gledati to propadanje! Kao što je Predsjednica tražila da se sjedne glede nacionalne sigurnosti o kojoj punih 12 godina nije bilo govora! Je li to uopće država ako 12 godina jednog slova ne progovara o strategiji nacionalne sigurnosti? Ili je to kako je ljevica i željela tek komad regije, zemljopisni pojam bez ozbiljnijih državnih atributa? Ali, nema medija koji je prozvao Josipovića zbog ovakvog nemara prema nacionalnoj sigurnosti! Niti tko zbog toga proziva Mesića na odgovornost! Mediji i hrvatski medijski prostor…. Što je to zapravo? U pravilu, tek goli oglasni prostor za njihove političke simpatije na ljevici! Zamislite medijske sotonizacije da je Karamarko odbio doći na razgovor Josipoviću! Milanović osim toga bježeći od ovog razgovora bježi od svoje odgovornosti, kao što bježi od vlastitog naroda jer mu nema što reći. Bježi od njega pred tv kamerama gdje bi trebao pokazati što Vlada realno radi, bježi od branitelja u Kninu. Pa ima li još države u Evropi gdje premijer bježi od vlastitog naroda? No, Milanović je napravio presedan koji može imati posljedice i potaknuti opću destrukciju! Jer, ako je on ovo bio u stanju napraviti, što bi trebalo zaustaviti bilo kojeg hrvatskog gradonačelnika ili župana da mu za posjeta njegovom gradu otkaže gostoprimstvo ili da na sred kakve čak i zajedničke sjednice počne vikati na premijera! Jer, ako on kako kaže odgovara svojoj stranci i biračima, isto vrijedi i za gradonačelnike i župane! Milanović je naime otvorio sezonu destrukcije i sad je samo pitanje do kuda će ona ići.

Destrukcija je danas glavna zastava u Hrvatskoj, od pravosuđa do bankarstva! Kakva je to država u kojoj jedna instanca donese jednu odluku, druga instanca u istom predmetu dijametralno suprotnu odluku i to nota bene u klasičnim političkim stvarima, dakle i kod Bandića i kod Glavaša? Da li se to i u pravosuđu puca manevarskim metcima u začetku ovog unutarnjeg sukoba lijevih i desnih koji prijeti da raznese zemlju? Milanovićev nedolazak na razgovor sa Predsjednicom države nije samo pitanje njegove neobuzdane naravi, to je drskost privremenog političara koji ne može podnijeti poraze niti autoritete! Zoran Milanović pokazuje da njemu ništa nije sveto jer minirati centralnu proslavu Oluje na način da po prvi put podijeli svečanost na dva grada događa se isključivo zato jer nošen povrijeđenom taštinom ne želi čuti niti jedan zvižduk, a kamoli salve koje je već u Kninu doživio! To znači da imamo posla sa samoživim ekscentrikom! Tko je Zoran Milanović da odbije doći na razgovor Predsjednici države? Tko je Zoran Milanović da razbija 20-tu obljetnicu svete Oluje? Je li on svjestan posljedica ove destrukcije? Zašto o svemu šuti predsjednik Sabora Leko koji tobože slovi kao mudar demiurg, oštrouman, razuman, ali kako vidimo tipično partijski šutljivi birokrat? Kako je moguće da na aktualni sat polovica ministara uopće ne dođe i da to ne izazove ozbiljnu jasnu i glasnu reakciju Predsjednika Sabora? Jer i njemu je bila namijenjena ta uvreda i ta pljuska! I on će sutra snositi odgovornost zbog nečinjenja u ovom povijesnom trenutku! Iz Unije nam stižu takve kritike da to još niti jedna zemlja u Bruxellesu nije doživjela, jer se pokazujemo uistinu kao potpuno nesposobna i neuređena zemlja! Mi smo realno na rubu sankcija Evropske Unije zbog prekoračenja proračunskog deficita i činjenice da baš ništa ne radimo da ga smanjimo jer suštinski ništa ne mijenjamo, ali o tome se šuti. Mi nismo sposobni povući niti nakon nekoliko godina barem onoliko novca koliko ga u prosjeku uzimaju druge zemlje iz EU fondova i sad se uistinu može postaviti racionalno pitanje: je li moguće da se to događa slučajno? Je li uistinu nemoguće da se to događa namjerno i pri punoj svijesti? Mi uporno ne privlačimo ozbiljan strani kapital, prvenstveno njemački, jednostavno zato jer ga realno ova garnitura ne želi. Da ga želi izmijenila bi zakonske propise koji realno zaustavljaju strana ulaganja. Mi sad oglašavamo prodaju 25 posto dionica HEP-a što je mimo pameti ako smo se dogovorili da strateška komunalna društva moraju ostati državna. Nakon što je propala prodaja auto cesta u onoj perverziji zvanoj monetizacija auto cesta, ministar Hajdaš Dončić najavljuje „druge oblike monetizacije“ ističući da su brojni mirovinski fondovi spremni za tu investiciju. Ali on naciji ne objašnjava da su „brojni mirovinski fondovi“ u vlasništvu stranih banaka pa prodali auto ceste klasičnom monetizacijom ili ih dali strancima kroz pitkiju priču o mirovinskim fondovima u osnovi je posve isto!

A pogledajte kakvu tek sliku o hrvatskoj državi šaljemo na temelju onoga što izlazi na suđenju u Munchenu Perkoviću i Mustaču! Gdje su hrvatski mediji kao po nečijoj komandi povukli najveći broj dopisnika! Na tom suđenju jedva da se pojavi neki svjedok koji najprije sudu ne prepričava pod kakvim je sve pritiscima bio u Hrvatskoj, kako su ga sve maltretirale tajne službe i kakve prijetnje doživljava! Na samom suđenju je rečeno da je osam svjedoka koji tek trebaju svjedočiti doživjelo ozbiljne prijetnje! I nema medija i nema televizije koja o tom fenomenu organizira okrugli stol! Kakva je to politika, kakvi su to mediji, kakva je to vlast koja skriva tajne prošle države koje nema već četvrt stoljeća? Kome dijelite godišnje novinarske nagrade kad se ovome šuti? Zamislite koliko su duboko truli naši temelji kad nismo kadri odgovorno razgovarati o jednom ubojstvu koje se dogodilo pred više od tri desetljeća? Država koja države nema, to je danas Hrvatska….Je li svega toga svjesna ekipa koja se zagrijava za preuzimanje vlasti? Jesu li svjesni što ih sve čeka? Jesu li svjesni da stotine zakona i reformi moraju pripremiti do zadnjeg zareza prije negoli ih uspinjača odvede na Gornji grad? I da nikakvog opravdanja neće biti ako ne dođu posve spremni za izvlačenje zemlje iz ovog blata!