Karamarko: Orešković je povjerenje izgubio – slijedi preslagivanje ili novi izbori

0
247

Predsjednik HDZ-a i prvi dopredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko, izjavio je na današnjoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji kako je Tihomir Orešković izgubio povjerenje HDZ-a, dodajući kako će tijela stranke u narednim danima odlučiti između preslagivanja i opcije novih izbora.

-Petak je popodne, nismo očekivali da ćemo se naći u ovom sastavu, ali bili smo primorani na to s obzirom da je predsjednik Vlade imao presicu s izjavama na koje kao stranka i ja kao predsjednik HDZ-a moramo i moram reagirati. Sukus je da g. Orešković traži ostavku g. Petrova i mene. Moram reći da sam začuđen nakon što sam od njega dobio podršku i da je bio na našem Saboru gdje je dobro dočekan. Događaju se pozitivni procesi u hrvatskom gospodarstvu, industrijska proizvodnja i BDP rastu. Očekujemo i dalje da će ti trendovi rasti. Malo sam iznenađen. Jučer smo imali sjednicu Vlade, premijer je rekao da je morao ići u SOA-u. Mislim da je Vlada tijelo koje je nadređeno SOA-i. Mislim da je g. Orešković svima nama, a ja obavljam funkciju potpredsjednika zaduženog i za nacionalnu sigurnost, trebao bi objasniti hrvatskoj javnosti i meni što se to tako bitno dogodilo da nismo mogli imati sjednicu Vlade – istaknuo je Karamarko.

Upozorio je kako ne bi volio da se SOA i policijski uskoci pojavljuju u nekim predizbornim ili situacijama preslagivanja većine u Saboru.

-Što se tiče zahtjeva, ne možemo ga prihvatiti. Mi smo najveća stranka koja ima najveći broj ruku u Saboru. Za HDZ je glasalo 800 tisuća građana, a za g. Oreškovića 67 ljudi u Saboru, uključujući nas. Tu situaciju ne možemo prihvatiti. Mi ćemo razmisliti i razmišljamo, mogu sada reći da g. Orešković ne uživa naše povjerenje nakon ovogo salta mortalea koji je izveo i koji je nerazumljiv svima. Ne bih volio da nam se SOA i policijski uskoci pojavljuju u nekim predizbornim ili situacijama preslagivanja. Već sam upozoravao na zloporabe, ne bih volio da se to opet događa – upozorio je.

Najavio je da će Predsjedništvo HDZ-a, koje zasjeda u subotu, donijeti odluke o daljim koracima.

-Povjerenje je izgubljeno. Sutra je Predsjedništvo stranke, i tu ćemo donijeti neke odluke. Osobno smo imali i uložili veliki trud u održavanje ove političke konfiguracije s Mostom i da smo učinili dosta ustupaka ali da nismo mogli pristati da obezvrijedimo sve što je HDZ učinio zbog toga što netko svoju politiku bazira na pisanju žute štampe.  Vrlo neozbiljno i nezrelo. U početku smo to smatrali nedostatkom političkog iskustva koje se u ovakvoj situaciji mora brzo stjecati. Događa se suprotno – poručio je predsjednik HDZ-a.

Kao dvije moguće opcije najavljuje novo preslagivanje ili nove izbore.

-HDZ ima ogroman broj članova, ima odgovornost i ovo sve što govorim da bih zaštitio dignitet svojih članova i glasača, a neka mi nitko ne zamjeri, i svoj osobni dignitet, jer sam izvrgnut nevjerojatnoj harangi, i umjesto da od političkih partnera doživimo podršku, doživimo nešto drugo. Sutra imamo predsjedništvo stranke, ostaje novo preslagivanje ili novi izbori. Mi smo spremni na sve. Nisu dobra opcija novi izbori zato što će se potrošiti vrijeme i novac. Skloniji sam preslagivanju – istaknuo je.

Petrov: Ne znam zašto sam definiran remetilačkim faktorom

U slučaju opcije preslagivanja, Most i Oreškovića ne vidi sastavnim djelom buduće saborske većine.

-Trebalo bi podvući crtu i resetirati se, no Orešković više nema povjerenje. Zašto bismo se rastavljali od Mosta ukoliko bi s njima novu vladu. Oni su stalno bili nama opozicija. Pokušali smo surađivati. Rješavali smo probleme, ali oni nisu htjeli. Vidjet ćemo što će donijeti sljedeći dan. Danas je počeo proces razdruživanja. Prepustite nama matematiku. U Saboru imamo većinu, nemojte brinuti. Apeliram na sve ministre da vrijedno rade svoje poslove. Institucije moraju funkcionirati. Oni će sigurno raditi – zaključio je Karamarko

Podsjetimo, predsjednik Vlade Tihomir Orešković održao je danas tiskovnu konferenciju te pozvao Tomislava Karamarka i Božu Petrova da se povuku sa svojih dužnosti kao bi Vlada nastavila sa započetim reformama.

>>Orešković pozvao Karamarka i Petrova da se povuku sa svojih dužnosti

-Odnosi između g. Karamarka i Petrova postali su preveliki teret za ovu Vladu i Hrvatsku. Uložio sam veliki napor da se njihovi odnosi poprave, ali to nije bilo moguće. Pozivam g. Petrova i Karamarka da se povuku jer bi to bilo u nacionalnom interesu kako bi ova Vlada mogla nastaviti reforme čiji se rezultati već vide – rekao je Orešković u svojem obraćanju javnosti.

 

 

M.M. bpz.ba