Knjigozori Miljenka Stojića: S oca na sina

0
418

Eduard Špehar, U ime naroda, Naklada Benedikta, Zagreb, 2014.

Suvremeni događaji hrvatski puk taru još tamo od početka Prvoga svjetskog rata ili kraja Austro-Ugarske, kako hoćemo. Našao se iznenada u vrtlogu svjetske povijesti, i tako do dan-danas. Knjiga pred nama zorno to ocrtava.

Sastavljena je od dvaju sjećanja koja prenosi jedan pisac. Učinio je to dojmljivo.

Anton Špehar Eduardov je otac. Morao je otići u Prvi svjetski rat. Zarobili su ga u Rusiji. Ali je uspio pobjeći i vratiti se doma nakon mnogih zavrzlama. Onda započe kraj Prve Jugoslavije i Drugi svjetski rat. Opet je Antun u borbi, sada samo još sa ženom i dvojicom sinova.

Pripovijeda o svemu tome Eduard da bi nastavio sa svojim sjećanjima. Rat ih je uzeo pod svoje. Borili su se i strepili za domovinu Hrvatsku. Dogodi se ipak zlo. Jugokomunisti uspostaviše svoje zlosilje. Trebalo se spašavati, iako nisi napravio ništa loše. Otac Antun nekako je uspio pobjeći u bijeli svijet. Na kraju se skrasio u Kanadi. Sina mu Miroslava ubili su pobjednici. Zbog njegova bijega zlostavljali su mu ženu i preživjelog sina Eduarda koji je polako stasavao u zrela čovjeka. Uz sve muke Eduard se uspio školovati. Spoznao je da u toj državi nema života za njega. Odlučio je pobjeći, iako su oni na sve pazili. Uspjelo mu je to i svakako treba više puta pročitati oduševljenje kada se našao s drugu stranu granice, u Austriji. Zaista, jadna država čiji građani tako reagiraju.

Špehar je opisao muku mnogih hrvatskih obitelji. Neke nisu imale sreće kao on koji se na kraju svega skrasio u Kanadi. Tom mukom zahvaćeno je više naraštaja. Pisac je toga svjestan i kao da se još čudi i pita zbog čega se sve to moralo tako dogoditi, jer razloga jednostavno nije smjelo biti. Ipak, knjiga je lišena moraliziranja. Temeljito zasijeca u događaje i pokazuje nam ih u svoj svojoj ogoljenosti. Pisana još čitkim i jasnim stilom zacijelo će pronaći put do onih željnih istine. Ona, naime, nema svrhu proslaviti svoga pisca, nego skrivenu istinu, koja zapravo pripada svima nama, iznijeti na svjetlo dana.

Miljenko Stojićbpz.ba