KRIŠTO: Današnja sjednica po snazi kapacitet i odlukama vrijedi kao 100 dana Vijeća ministara

0
264

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je izjavila novinarima da je današnja sjednica po svojoj snazi, kapacitetu i odlukama koje su donijeli, vrijedi kao 100 dana rada Vijeća ministara najmanje.

– Danas smo jednoglasno na Vijeću ministara usvojili niz odluka koje su vrlo važne, a tiču se zakonskih projekata, određenih odluka, prioriteta koji se odnose na naš europski put – navela je Krišto.

 

Istaknula je da je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, dodajući da je to važan pravac u ispunjavanju prioriteta, prenijela je Fena.

Usvojen je i Zakon o vanjskim poslovima BiH koji se, kako je navela, također odnosi na proces napredovanja u europskim integracija do punopravnog članstva i strateškog cilja BiH u idućem razdoblju.

– Konsenzusom su podržana i dva strateška projekta, a ona se odnosne na diverzifikacije s Hrvatskom i Srbijom, gdje se želi osigurati više izvora opskrbe prirodnim plinom za BiH u korist svih stanovnika BiH, a i u korist gospodarstva – kazala je Krišto.

Riječ je, kako o južnoj interkonekciji BiH i Republike Hrvatske, gdje su dali potporu i pozvali Parlament Federacije BiH da što žurnije donese zakon „kako bismo krenuli u implementaciju ovog projekta“.

– Donijeli smo, također, potporu novoj istočnoj interkonekciji između BiH i Srbije. Tu imamo osnove i za zaključivanje sporazuma, tako da smo ovom projektu pristupili na takav način da smo krenuli i u osnove za zaključivanje sporazuma i odredili povjerenstvo. Za južnu interkonekciju smo ostavili, u onom momentu kada se steknu uvjeti, odnosno kada se donese zakon o južnoj interkonekciji na razini entiteta FBiH – kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara.

Po njenim riječima, Vijeće ministara je zadužilo nadležnu agenciju da se izradi nova strategija za borbu protiv korupcije.

– Odučili smo da se zaduži Agencija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije da izradi novu strategiju za razdoblje 2024-2026. i da je dostavi Vijeću ministara na potvrdu – navela je Krišto.

Kazala je da su donijeli, također, važne točke koje se odnose na resor ministarstva obrane o nabavci helikoptera, zatim o školovanju kadrova u Ministarstvu obrane, odnosno Oružanih snaga BiH.

– Mislim da se radi o vrlo važnim točkama koje se tiču resora Ministarstva obrane. Radi se i o donaciji, a i o osiguranju sredstava iz proračuna institucija BiH – istaknula je Krišto./HMS/