Kvesić: Logoraša nema nigdje u zakonu i nigdje u stvarnosti

0
728

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH organizirala je danas u povodu 18. obljetnice utemeljanja u Mostaru okrugli stol pod nazivom “Jučer žrtva torture. Danas žrtva sustava. Što ćemo sutra?”.

Okrugli stol organiziran je s ciljem ukazivanja na probleme i sadašnji status logoraša, a prije toga su logoraši položili vijence i zapalili svijeće na spomenik braniteljima ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosače.

IMG_5146

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH Anđelko Kvesić pozvao je ovom prilikom parlamentarce da prepoznaju potrebu zakonskog uređenja prava ove populacije.

“Nema nas nigdje u zakonu i nigdje u stvarnosti. Bajka ‘Carevo novo odijelo’ je prava slika logoraša. Neki kažu da nas vide, a službeno nas nema”, ocijenio je ovom prilikom predsjednik Hrvatske udruge logoraša. Hrvatska udruga je, kaže Kvesić, stekla punoljetnost ali nije prepoznata ni u jednom zakonu koji se bavi pravom ratnih građana.

“Problem je u tomu što nas bošnjačke političke strukture, a i druge njihove vlasti, ne priznaju jer tvrde da su postojali za Hrvate samo sabirni centri, pritvori i zatvori pod upravom Armije kako bi Hrvati bili zaštićeni od različitih ratnih opasnosti …”, napomenuo je Kvesić.

On je uputio zahtjev zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH da pomognu bivšim logorašima da ostvare svoja prava kako bi što prije regulirali svoj status i ostvarili prava, ali također, da im omoguće posjetu i obilježavanje mjesta stradanja hrvatskih logoraša, kao što su: logori “Stadion” u Bugojnu, “Kasarna” u Travniku, “Silos” u Kaćunima, “KPD” u Zenici, “Viktor Bubanj” u Sarajevu, TE Kakanj u Ćatićima, “Musala” u Konjicu, “Manjača” u Banjoj Luci, “Muzej” u Jablanici i druga.

Inače, prema neslužbenim podacima, u 331 logoru pod upravom Armije BiH boravilo je oko 14 000 logoraša, a pod upravom Vojske Republike Srpske zabilježena su 194 logora u kojima je boravilo oko 8 000 logoraša, prenosi Fena.

Uz predstavnike zakonodavne, izvršne i političke vlasti u županijama, Federaciji BiH i BiH, okruglom stolu nazočio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS- a BiH Dragan Čović. Pismo potpore Hrvatskoj udruzi logoraša uputio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara bpz.ba