Leutarove ubojice 16 godina na slobodi

0
544

SARAJEVO – Na današnji dan prije točno 16 godina sami centar Sarajeva potresla je strahovita eksplozija u kojoj je od posljedica ranjavanja nakon nekoliko dana preminuo Jozo Leutar, tadašnji zamjenik ministra unutarnjih poslova FBiH.
Ubrzo je uhićena šestorka (među njima i tadašnji Leutarov vozač), ali su svi oni nakon maratonskog procesa oslobođeni. Leutarovo ubojstvo do danas je ostalo jedan od najintrigantnijih događaja ove vrste u poslijeratnoj BiH, a što godine prolaze sve je više uvjerenja u javnosti da je atentat na Leutara bio profesionalno organizirani teroristički akt, s političkom pozadinom.
I danas su, kao svih prethodnih godina na isti dan, izaslanstva MUP-a FBiH, Federalne uprave policije (FUP), sarajevske organizacije HDZ BiH te članovi Leutara obitelji položili vijence na spomen-obilježje na mjestu gdje je 1999. godine Leutarov golf dignut u zrak.
Sin pokojnog doministra, Ivica, pozvao je i institucije vlasti da nakon toliko godina “barem pokušaju nešto učiniti i ispraviti nepravdu”.
Ivica Leutar zamolio je policiju i sudstvo, “barem one poštene ljude koji su ostali”, da ne dozvole silne konstrukcije koje se još javljaju u vezi sa smrću njegovog oca.
“Ja ne znam tko je to učinio mom pokojnom tati, ali svi znamo tko to preusmjerava i ko obustavlja istragu”, rekao je Ivica Leutar, dodajući “da treba krenuti od samog kraja i da će se vrlo brzo doći do rješenja”.
Sestra Joze Leutara, Mara, izrazila je nadu da će ipak doći vrijeme da se slučaj riješi, apelirajući na institucije i državni vrh da nastave raditi na tome.
“Moj brat je bio pošten čovjek, nije bio potkupljiv i nije prodavao svoj potpis”, kazala je Mara Leutar.
Enes Bezdrob, savjetnik ministra unutarnjih poslova FBiH, dodao je da za policiju ova priča nije završena i da očekuje da istina izađe na vidjelo.
Podsjećamo, atentat na Leutara izvršen je 16. ožujka 1999. godine, a on je od posljedica ranjavanja preminuo 12 dana kasnije.
Za ubojstvo su bili optuženi Ivan Andabak, Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić (Leutarov vozač), Jedinko Bajkuša i Mario Miličević, ali su svi oslobođeni krivnje.
I ime Ante Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i bivšeg čelnika HDZ BiH, koji je godinama u bjekstvu po drugoj osnovi, dovođeno je u vezu s ovim slučajem, ali sve je ostalo na tome.
U svim dosadašnjim tumačenjima atentata prevladavale su dvije verzije. Jedna je da je Leutar ubijen zato što se protivio uspostavljanju trećeg entiteta u BiH, a druga da je smaknut zato što je bio na tragu velikom kriminalnom slučaju koji je vodio do vrha politike u BiH.