MINISTRICA KULTURE FBIH: Pojedinci su se na Pečat i ministarstvo nekorektno obrušili

0
344

Poštovani članovi Organizacijskog odbora Večernjakova pečata,

puno vam se zahvaljujem što ste izašli u javnost s nakanom odricanja od novca koji vam je dodijeljen odlukom Ministarstva za kulturu i sport Vlade Federacije BiH za podupiranje kulture od značaja za Federaciju BiH, u ovom slučaju za priznatu i naširoko poznatu kulturnu manifestaciju Večernjakov pečat.

Vjerujem kako ste to uradili iz principijelnih razloga, a ne zbog medijskog pritiska od pojedinih eksponiranih javnih osoba iz Sarajeva koje su se krajnje nekorektno obrušile na Ministarstvo kulture i na Pečat. Moram naglasiti da za nas kao i za sve one koji ovoj zemlji žele dobro, Večernjakov pečat zaslužuje po svim kriterijima novčana sredstva jer, između ostaloga, on promiče hrvatsku kulturu kao i kulturu naroda s kojima živimo u ovoj zajednici.

Ovo ‘iskrenje’ oko raspodjele novca za kulturu moralo se dogoditi jer dugo je tinjao sukob dva koncepta poimanja kulture od značaja za FBiH i samog načina raspodjele sredstava za kulturu – gro sredstava Sarajevu ili ravnomjerna i poštena raspodjela po cijelom području Federacije, uz puno uvažavanje kvalitete kulturnih projekata.

Smatram kako će ovaj vaš istup, a vidim da su ga i puno praćeni internet portali prenijeli, predočiti široj javnosti pravu sliku ove krajnje sramotne kampanje.

Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta u Vladi FBiH bpz.ba