Na prvu godišnjicu smrti fra Vendelina Karačića otvorena izložba njemu u čast

0
186

Povodom prve godišnjice smrti fra Vendelina Karačića večeras je u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg otvorena izložba Hommage fra Vendelinu Karačiću, te je predstavljena njegova dječja slikovnica “Pometnja u raju”.

Piše: Nikolina Vranjković, Hrvatski Medijski Servis

Bivši studenti Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu izložili su svoje radove kao izraz poštovanja prema njihovom profesoru. Prijatelji, rodbina, te mnoštvo zaljubljenika u umjetnost okupilo se kako bi odali počastovom velikom umjetniku. Svojim glazbenim interpretacijama, članice Frame Široki Brijeg dodatno su uveličale ovaj događaj.

Foto: N. Vranjković/ HMS/

„I tako naš Vendelin Brig sa svojim Franjevačkim muzejom i galerijom smješta ga ne u likovnu mapu za neka druga vremena nego svoj javnosti daje važnu i nezaobilaznu instituciju likovnog svijeta i stvaralaštva“, rekao je gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Ivan Karačić.

Predstavljeno je i fra Vendelinovo djelo Pometnja u raju, koje je nastalo uz pomoć njegovih najbližih suradnika Ane Naletilić i Josipa Mijića, bivših studenata Akademije likovnih umjetnosti.

Foto: N. Vranjković/HMS/

„Malo je za jedan prosječan narod hrvatski da se rodi jedan takav kao fra Vendelin Karačić, malo je za jednu zajednicu, za jedno bratstvo kao što je franjevačko da se rodi osmero njih, za selo Crnač treba najmanje 150 njih“, kazao je o fra Vendelinu novinar i književnik Dragan Marijanović.

Fra Velnedlin je živio umjetnost i bio je posrednik u njenom širenju na našim prostorima.

Foto: N. Vranjković/HMS/

Fra Vendelin Karačić je rodom iz Širokog Brijega, gdje dolaskom na službu postaje voditeljem Franjevačke galerije koju otvara za sve posjetitelje kako bi približio umjetnost puku. Galerija ubrzo postaje jedna od vodećih u regiji, te samo šest godina nakon njenog osnutka pokreće se Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Osim što je bio jedan od osnivača, fra Vendelin je također predavao na akademiji, gdje osniva poslijediploski studij Ars Sacra, kao prvi takav u svijetu. Esejist, likovni kritičar, pjesnik, sluga Božiji, to je bio fra Vendelin,a iako više nije među nama njegov život i djelo nikada neće biti zaboravljeni.

Za sve posjetitelje ove izložbe vrata Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg otvorena su do 29. studenoga./HMS/