Nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

0
308

– Nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 30. prosinca prošle godine prije glasovanja izaslanika o predloženom proračunu Federacije BiH za 2021. godinu.

Ako izaslanici danas izglasaju proračun u istoj varijanti u kojoj ga je na sjednici 29. prosinca prihvatio većinom glasova Zastupnički dom, najvažniji financijski akt Federacije BiH može stupiti na snagu.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. članovima Parlamenta predloženi proračun i pozivajući ih da ga izglasaju, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije COVID-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije povećavan zahvaljujući ‘korona zakonu’ i drugim poduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na povijesnu krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Proračun Federacije BiH za 2021. godinu predložila je Federalna vlada u ukupnom iznosu od 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 milijuna manje od prošlogodišnjeg proračuna, točnije, od rebalansa izvršenog u travnju 2020./Fena/