Obilježena 31. obljetnica Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

0
359

Danas je u Mostaru svečano obilježena 31. obljetnica osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru, nakon čega je održano predavanje o temi: Herceg-Bosna: Povijesni usud ili „Istočni grijeh“ Hrvatstva.

Kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenoga 1991. godine kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Povodom 31. obljetnice, vijence je, pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, članovi Sabora i Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović.

Obraćajući se nazočnima predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, kazao je da mu je čast što može čestitati obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

„Da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo se borili za svoja politička prava. Zato sam danas ponosan što tražimo rješenja za europsku BiH u kojoj ćemo mi kao narod biti do kraja ravnopravni“,rekao je  predsjednik Čović.

Podsjetio je sve nazočne kako jednako imaju važnu povijesnu ulogu jer su veliki dio njih utemeljitelji HZ HB, ali i da je imaju i oni koji su tu cijelo ovo vrijeme, u svakom dijelu formalnog života hrvatskoga naroda u BiH, kako kroz izvršnu i zakonodavnu vlast tako i obrazovne i druge hrvatske institucije.

Podsjetio je kako je prevažan dokument koji je usvojen prije dvije godine, a koji je strateška odrednica za sljedećih deset godina za hrvatski narod.

„Prve dvije godine su već iza nas, ostaju nam otprilike dva ciklusa po 4 godine kada u konačnici treba osigurat do kraja, da po Ustavu BiH hrvatski narod bude konstitutivan s druga dva naroda i legitimno ga predstavlja pred svim razinama vlasti“, zaključio je predsjednik Čović.

Osvrnuo se i na stradanje u Vukovaru i Škabrinji koji su se prenijeli i na BiH.

„Istovremeno obilježavamo i sve krvave tragove od Vukovara i Škabrnje koji su se kasnije prenijeli i na BiH. Tad su djelovali ljudi koji nisu bili uvježbavani za to, ali su imali mudrost“, rekao je predsjednik Čović govoreći o onomu što se događalo u studenom 1991. godine

Skupu se obratio i predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne dr. Ivo Čolak.

Sudionici okruglog stola “Herceg-Bosna: Povijesni usud ili „Istočni grijeh“ Hrvatstva”; prof. dr. sc Ivica Lučić, prof. dr. sc  Mladen Ančić i doc dr. sc Dražen Barbarić su se u svojim obraćanjima dotaknuli aktualne problematike Hrvata diljem BiH.