Obrađeno 75.000 prijava birača izvan BiH, 8.000 ne ispunjava uvjete

0
654

Središnje izborno povjerenstvoi BiH je do isteka roka 24. srpnja primilo oko 95.000 prijava birača za glasanje izvan BiH, a do jutros je obrađeno 75.000 – rekla je Feni glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, od 75.000 obrađenih, 8.000 ne ispunjava uvjete za ovjeru. To znači da im nedostaje neki od potrebnih dokumenata ili je dostavljeni dokument nevalidan, odnosno obrazac nije potpisan ili nije uopće dostavljen.

Od obrađenih prijava, najviše ih je stiglo iz Republike Hrvatske oko 20.000, iz Srbije oko 12.000 te iz Njemačke blizu 10.000.

Pirić kaže da SIP privodi kraju proces ovjere kandidatskih listi i kandidata za predstojeće izbore u BiH.

Nakon što su ovjerene i provjerene redovite kandidatske liste, danas je istekao rok za dostavljanje kompenzacionih lista.Fotografija Ljepote Zavičajne I Na Selu.

“Nakon što izvršimo provjeru, ovjerit ćemo i kompenzacijske liste koje ispunjavaju uvjete i sve ih zajedno s redovitim objaviti u službenim glasnicima i u sredstvima javnog informiranja do 23. kolovoza. Na našoj web stranici su već objavljene ovjerene redovite kandidatske liste. Pozivamo sve kandidate i političke subjekte da izvrše provjeru podataka na ovjerenim kandidatskim listama i ukoliko uoče neku slovnu ili drugu grešku da nam to prijave prije nego što ih i službeno objavimo u službenim glasnicima”, kazala je Pirić