Održan Dan knjige i otvorenih vrata knjižnice Filozofskog fakulteta

0
593

Dan knjige i otvorenih vrata knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježen je radionicom, javnom tribinom i okruglim stolom o temi “Institucionalizacija i profesionalizacija bibliotekarstva”.

Prof. dr. sc. Dinka Kovačević sa Sveučilišta Sjever i dugogodišnja suradnica Filozofskog fakulteta SUM-a je kazala kako je zadovoljna što je mentorirala mnogim studentima u diplomskom radu jer su danas kvalificirani stručno osposobljeni knjižničari koji mogu promijeniti ovu situaciju.

„Loša situacija nije samo u BiH nego i u Hrvatskoj. Tema kojom se ja danas bavim je mjerilo kvalitete rada u knjižnicama s posebnim osvrtom na školsko knjižničarstvo. Ostali smo na teorijskoj razini što je davno trebala postati praksa. Znamo da u svijetu postoje razvijene knjižnice, razvijeni sustavi vrednovanja“, rekla je dr. Kovačević.

Program obuhvaćen temom „Novi iskoraci u bibliotekarstvu“ se sastojao od radionice vezane za web tehnologije u knjižnicama i javne tribine na kojoj su izlagali profesori, asistenti i magistri bibliotekarstva o aktualnoj problematici unutar struke.

Prof. dr. sc. Senada Dizdar s odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objasnila je kako je cilj promovirati knjižnične djelatnosti u svijetu, BiH i Mostaru.

„Korisniku je potrebno posvetiti veliku pažnju. Tehnologija je promijenila sve, pa i tog korisnika. To je nova generacija koja se rodila s tehnologijama i koja razumije njihovo korištenje, ali ona ne razumije život informacija, procjenu informacija i ne shvaća da tehnologija nije nevina“, rekla je dr. Dizdar.

Na javnoj tribini sudjelovali su i Marija Karačić, mag. bibl., Mirko Musa, mag. bibl. i Iva Bilić, asist. Radionicu za školske knjižničare vodile su doc. dr. sc. Andrea Miljko i asist. Lucija Mandić, dok je Milena Jukić Bandić, dipl. bibl. prezentirala primjere dobre prakse, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.