Osipa se Dodikova većina u Skupštini RS?

0
1079

Vlada pod Dodikovom kontrolom pala je na potporu tek 41 zastupnika, sada moraju strogo paziti da se niti jedan njen zastupnik ne razboli ili ne bude odsutan tijekom glasovanja ukoliko žele da zakoni prođu.

Prijedlozi dva kontroverzna zakona, koje je u Narodnoj skupštini Republike Srpske namjeravala progurati koalicija okupljena oko SNSD-a Milorada Dodika, u ponedjeljak nisu dobili potporu parlamentarnog Odbora za europske integracije pa se neće naći ni na sjednici Skupštne zakazanoj za utorak, a ta činjenica je potvrdila kako je tijesna vladajuća većina u tom entitetu dovedena u pitanje.

Nacrt zakona o javnom o okupljanju (poznat kao zakon o Facebooku) nije dobio potporu jer se protiv njega na sjednici odbora, održanoj u Banjoj Luci, izjasnio i zastupnik Adam Šukalo, čija je malena stranka pod nazivom Napredna Srpska koja u skupštini RS ima dva zastupnička mjesta, nedavno odlučila napustiti parlamentarnu većinu predvođenu SNSD-om.

Nakon toga vlada pod Dodikovom kontrolom pala je na potporu tek 42 od 83 zastupnika koliko ih broji entitetski parlament. SNSD-ova većina sada mora strogo paziti da se niti jedan njen zastupnik ne razboli ili ne bude odsutan tijekom glasovanja ukoliko žele da njihovi zakoni prođu u parlamentu.

No, još veće iznenađenje od Šukalovog glasa protiv zakona o javnom okupljanju bila je činjenica da je zastupnik SNSD-a i visoki stranački dužnosnik Igor Radojičić svoju potporu uskratio nacrtu zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija koje se financiraju iz inozemstva.

Taj zakon nije prošao upravo zbog Radojičićeva glasa, koji je presudio u korist stajališta oporbenih zastupnika. Radojičić je jedan od rijetkih istaknutih članova SNSD-a koji je od prošle godine počeo otvoreno iskazivati nezadovoljstvo politikom Milorada Dodika, no do sada je uvijek djelovao kao lojalan član stranke.

Nacrte zakona o javnom okupljanju i o kontroli rada nevladinih udruga financiranih iz inozemstva ranije su kritizirale oporbene stranke, sindikati i nevladine udruge optužujući Dodika i njegovu vladu za pokušaj ograničavanja slobode javnog djelovanja./Hina/HMS/ bpz.ba