Otkazani pregovori HDZ-a i SDA o Mostaru

0
481

Lider HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je jučer završne pregovore HDZ-a i SDA o ustroju Mostara koji bi se trebali održati preko vikenda, najvjerovatnije u Mostaru, no Slobodna Bosna iz pouzdanih izvora doznaje da SDA neće sudjelovati na ovim pregovorima.

Čović je također rekao da HDZ BiH svoj prijedlog za Mostar neće uputiti u parlamentarnu proceduru prije ovog sastanka sa SDA-om.

“Nemamo više vremena. Mi moramo približiti stavove na tom sastanku, jer nakon toga to sigurno ide u parlament. Vrijeme nam ističe. Do 2. maja se sve mora završiti u parlamentarnoj proceduri, koja nije baš jednostavna. Mislim da će ovo biti posljednji sastanak HDZ i SDA na ovoj razini. Dalje sa SDA možemo razgovarati, ali u Parlamentu”, pojasnio je Čović.

No, Slobodna Bosna iz pouzdanih izvora doznaje da SDA neće sudjelovati na bilateralnim pregovorima sa HDZ-om o Mostaru, zbog procjene da su stavovi dvije strane toliko udaljeni da ne postoji ni minimalna šansa da se spor prevlada na pregovorima tokom vikenda.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva, SDA je utvrdila čvrst stav da Grad Mostar bude uređen kao jedinstveni grad sa jednim gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika, Gradskim vijećem i jedinstvenom gradskom administracijom.

“SDA se zalaže za formiranje podjedinica lokalne samouprave koje bi bile dio jedinstvene administracije grada. Najnoviji prijedlog HDZ BiH nije prihvatljiv za SDA, jer se njime pod firmom jedinstvenog grada želi osigurati dominacija politike HDZ u cijelom Mostaru”, rekao je nakon sjednice dopredsjednik SDA Šefik Džaferović i poručio da ako ne bude dogovora, onda OHR treba donijeti odluku da se lokalni izbori u Mostaru ove godine moraju održati po ranijim pravilima i statutu koji je nametnuo OHR.

Čović je ranije iznio detalje HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, prema kojem bi se mostarski gradonačelnik birao u Gradskom vijeću kao i ranije, a bile bi zadržane i postojeće izborne jedinice.

Čović je kazao kako bi se, prema prijedlogu HDZ-a, mijenjao broj mandata koje bi određene izborne jedinice davale što je, po njegovim riječima, suština presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar.

– Također, uveo bi se kompenzacijski mehanizam podjele mandata, po uzoru na izborno zakonodavstvo Federacije BiH. U Gradskom vijeću bilo bi 35 mjesta kao i do sada, a što se tiče kvota, predlažemo minimalno tri predstavnika konstitutivnih naroda, dok bi maksimalni broj bio 17, čime bi se dobila struktura Gradskog vijeća koja otprilike odgovara strukturi stanovništva u Mostaru, pojasnio je Čović. bpz.ba