Otvoreno: ‘Komšićev izbor je zloduh Daytonskog sporazuma’

0
686

Bosna i Hercegovina dobila je novo Predsjedništvo u kojem su Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda, Šefik Džaferović kao bošnjački predstavnik, te Milorad Dodik iz reda srpskog naroda.

Nakon pobjede Komšić je krenuo u oštar napad. Prijeti tužbom protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta, a najavljuje i zatvaranje ureda protukandidata Dragana Čovića u Mostaru.

Što od Komšića mogu očekivati Hrvati u BiH i kakva će biti politika službenog Zagreba, razgovaralo se u Otvorenom na HRT-u, u kojem su gostovali Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a, dr. sc. Ivo Lučić, povjesničar, Zdenko Ćosić, član Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije te Tihomir Vinković, komentator HRT-a.

Diktatorske ovlasti Visokog predstavnika

Gosti su istaknuli da su Hrvati i prema Daytonu trebali birati svog predstavnika, a da se netko kasnije sjetio da se ovo može napraviti Hrvatima. Poslana je poruka i Visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Funkcija Visokog predstavnika je izabrana u Daytonu, a Bonnske ovlasti su mu dale diktatorske ovlasti, istaknuto je i konstatirano da su te ovlasti najviše štete nanijele Hrvatima.

Valentin Inzko se oko Komšića nije izjasnio, niti se sada izjašnjava, istaknuli su gosti u uvodu.

‘Komšić nema legitimitet da predstavlja Hrvate’

Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a kazao je da je problem Željka Komšića trebalo rješavati na vrijeme jer je već treći put izabran za člana Predsjedništva BiH i neizravno ga pozvao da podnese ostavku.

“Hrvati za njega nisu glasovali i on nema legitimitet da predstavlja taj narod, ali je izabran. Ja da sam na mjestu gospodina Komšića, a da nemam iza sebe legitimitet hrvatskog naroda, ne bih nikad pristao na tu poziciju. Srbi su izabrali Dodika, Bošnjaci Džaferovića, svatko neka izabere za sebe, pa i loše neka izabere”, poručio je Jelušić.

Zdravka Bušić je izbor Željka Komšića rekla da to “nije duh nego zloduh Daytonskog sporazuma”.

Ivo Lučić objasnio je Jelušiću da se Komšića nije moglo osporiti jer su ga podržavali i određeni ustavni suci.

“Izborni zakon nametnuo je Robert Barry, taj zakon nikad nije prošao parlamentarnu proceduru, međunarodni predstavnici su ih nametnuli. Vremenom su nametnute ustavne promjene uvijek na štetu Hrvata tobože da bi BiH bila stabilna. I je li stabilna danas, je li stabilnija možda, hoće li biti stabilnija nakon 4 godine Komšićevog predsjedanja? Neće, tone sve dublje i dublje i meni idiotski zvuči ono kako EU traži da se vlast što prije izabere”, ustvrdio je Lučić.

‘Amerikanci moraju ovo završiti’

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a ustvrdio je da je zadovoljan jer se svi slažu da je Komšićev izbor nelegitiman.

“Ovdje imamo situaciju da je godina izborna protekla u raspravi oko izbornog zakona, brojčana većina, odnosno njihovo rukovodstvo odbila je provesti i implementirati odluku Ustavnog suda što nam jasno pokazuje da je ovaj izbor Željka Komšića izborni projekt cjelokupne bošnjačke politike, a ne slučajan incident koji se može opravdati zakonom. U Predsjedništvu BiH postoje tri predsjednika, ako ćemo se pozivati na građansku BiH, možemo pričati da postoji jedan predsjednik, sada imamo tri i oni su predstavnici tri naroda i ne mogu se Komšićeve priče da je on predstavnik svih shvatiti ozbiljno, može on reći da je predstavnik Amerike ali to se uzima s podsmijehom, on nema legitimitet svog naroda”, istaknuo je Ćosić.

2Amerikanci su bili oni koji su uspjeli zaustaviti rat, a kršenjem Ustava koji je u Daytonu donesen prekršena su dva mirovna sporazuma. Amerikanci moraju ovo završiti, nema tko drugi. Kao što su intervenirali pri donošenju Daytonskog sporazuma, moraju i sada”, zaključio je Ivo Lučić.

Izvor: narod.hr/HRT