Poruke zajedništva upućene iz Vitez: Hrvati su jedan narod bez obzira gdje živjeli

0
525

U Vitezu je danas u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan svečani program povodom potpisivanja ugovora za programe i projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Na svečanosti je sudjelovao Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te brojni uzvanici iz političkog života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske predvođeni hrvatskim članom Predsjedništva BiH  dr. Draganom Čovićem kao i predstavnici katoličke crkve na čelu sa kardinalom Vinkom Puljićem ali i brojni predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te brojni gospodarstvenici.

Kako je kazano na svečanosti, u punoj dvorani Franšiznog centra u Vitezu, kojoj su nazočili i dobitnici potpore, cilj jednog ovakvog javnog potpisivanja ugovora i jeste bio pokazati zajedništvo Hrvata Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske  jer iza potpomognutih projekata ne stoje samo građevine i institucije nego i stvarni ljudi.

Dio smo jednog i nedjeljivog hrvatskog naroda i dijelimo zajedničku ljubav prema Lijepoj našoj, kazano je na svečanosti na kojoj je odana dužna počast poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za našu slobodu.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom obraćanju je kazao kako je današnje okupljanje u Vitezu poruka Vlade RH o opredijeljenosti brige za hrvatski narod u BiH od kojega nikad neće odustati. “Još se čvršće moramo vezati  i nema granica koje nas mogu razdvojiti. Oslonjeni smo jedni na druge i pripadnost jednom narodu svjedočimo našim jezikom, zajedničkim vrijednostima i prošlošću ali i zajedničkoj budućnosti koja dolazi a u kojoj moramo brinuti i osigurati bolje uvjete života za Hrvate u RH i BiH koji su jedni s drugima živjeli i živjet će”, kazao je tajnik Milas.

“Gdje opstane katolička crkva opstat će i identitet hrvatskog naroda” kazao je kardinal Puljić te odao priznanje i potporu jednoj ovakvoj aktivnosti. “Jedan smo narod bez obzira u kojim državama živimo i kao takav moramo sačuvati svoje korijene i identitet. Crkva prati ovakve projekte zajedništva stoga se nemojte umoriti i odati negativnom ozračju”, poručio je kardinal Puljić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović koji je predvodio brojno izaslanstvo dužnosnika sa svih razina vlasti kazao je kako ovakvi projekti pomažu u dogoročnom razmišljanju ali i smanjuju pesimizam jer svi ovako okupljeni činimo veliku mrežu zajedništva od crkve, gospodarstva, kulturnih institucija pa do elemenata državnog uređenja.

“Prostora za dijeljenje Hrvata nema jer smo se snažno uvezali na svim područjima i teško je pronaći neki element vrijednost u RH a da se ne baštini i u Bosni i Hercegovini. Državni ured je to prepoznao i nagradio a na nama je da nastavimo brinuti o svom narodu jer nam nitko neće pomoći ako to sami ne uradimo, odnosno očuvamo BiH i za sebe u svakom njenom dijelu” kazao je u svom obraćanju predsjednik Čović te se dotaknuo i Domovinskog rata i uloge hrvatskih branitelja iz BiH te spomenuo i nedavno otvoreni Konzularni ured RH u Vitezu, skoro otvaranje istoga u Livnu ali i osnivanje udruge gospodarstvenika Prsten koje je također održano u Vitezu.

“Nastavit ćemo zajedno graditi i osmišljati budućnost ali nadam se i prepoznati legitimne predstavnike hrvatskog naroda u BiH koji će dugoročno znati širiti naše interese. Jer, ovo je naš narod i naša domovina i to moramo znati čuvati”, poručio je predsjednik Čović na koncu svečanosti.

Podsjećamo da je Vlada Republike Hrvatske na 108. sjednici održanoj 26. srpnja 2018. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. Financijska sredstva koja su osigurana u proračunu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspodijeljena su na 105 programa i projekata i to za područje kulture za 31 projekt, za područje obrazovanja i znanosti 23 projekta, za područje zdravstva 16 projekata i za ostala područja 35 projekata.