Posljednja šansa za kompromisno rješenje o Mostaru početkom tjedna

0
374

Početak idućeg tjedna vjerojatno je posljednja šansa da se pitanje izbornih pravila za Grad Mostar riješi prije raspisivanja lokalnih izbora, a samim tim i posljednja prilika da Mostarci ove godine budu u poziciji birati novu gradsku vlast, piše Večernji list BiH.

Prijedlog HNS-a poznat

U protivnom, u parlamentarnoj proceduri naći će se najmanje četiri prilično različita prijedloga izmjena Izbornog zakona, a šanse da se u tom slučaju ide prema kompromisu skoro da i ne postoje. Zbog toga je najvažnije kako će se odvijati međustranačka komunikacija u sljedećim danima, i to prvenstveno u trokutu HDZ-SDA-SBB. Prijedlog HDZ-a, odnosno Hrvatskog narodnog sabora, o načinu izbora nove vlasti u Mostaru poznat je i jasan, a od četvrtka je u optjecaju i zajednički prijedlog bošnjačkih stranaka predvođenih SDA i SBB-om. Očito je kako u dva nacionalna prijedloga ima više razlika, ali ako želja za kompromisom prevlada, nije isključeno da dogovor i bude postignut. Srpske stranke u državnom Parlamentu spremne su podržati prijedlog Koordinacije mostarskih Srba, a njima je najvažnije da bude sačuvana reprezentativnost srpskog naroda u lokalnoj vlasti.

Eventualno rješenje, odnosno dogovor o izbornim pravilima za Grad Mostar nije važan samo zbog političke stabilnosti i funkcioniranja ovog grada. To političko pitanje opterećuje ukupne bošnjačko-hrvatske odnose, što su nakon odvojenih razgovora u četvrtak potvrdili i čelnici sve tri stranke – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić. – Mislimo da zakon o Mostaru možemo usuglašavati s partnerima, ali da za to nema vremena od pet mjeseci. To treba učiniti na idućoj sjednici Parlamenta BiH, zakazanoj za 27. travnja, poručio je Čović.

Refleksije na odnose

Moguće približavanje stavova s HNS-om najavio je i Bakir Izetbegović koji smatra kako je mnogo nepotrebnih nesporazuma vezanih uz Mostar. U svakom slučaju, vrijeme istječe i sve je manje prostora za razgovore i dogovore ako je istinski cilj da građani Mostara u listopadu konačnu biraju novu vlast. Postoje opravdani strahovi da će najveći hercegovački grad u protivnom postati poligon za nove političke i međunacionalne svađe. O posljedicama na odnose unutar vladajuće koalicije u Federaciji suvišno je i govoriti jer je pitanje izbora u Mostaru i do sada imalo snažne refleksije na političke odnose Hrvata i Bošnjaka. Prizivanje reakcije međunarodne zajednice u slučaju Mostara malo je vjerojatno jer ni OHR ni drugi međunarodni čimbenici u BiH ne nagovještavaju mogućnost upletanja u ovaj proces.

TAGOVI
  bpz.ba