Predsjednica prozvala MVEP: Umjesto da objavljuju moju korespondenciju, trebali su odraditi svoju zadaću!

0
541

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa zagrebačkog Bundeka je, gdje sudjeluje na godišnjici osnutka Tigrova, komentirala prijepore oko Marakeškog sporazuma.

05.11.2018. u 13:02

“Krenut ću od samog početka, a to je da oko Marakeške deklaracije ne bismo trebali stvarati novi ideološki prijepor u društvu kao što se dogodilo nekoliko puta ranije. Riječ je o globalnom kompaktu koji bi trebao riješiti jedan dio pitanja migracija, ponajviše legalne migracije, iako je po meni legalne i ilegalne migracije vrlo teško razlučiti jer su im korijenski uzroci vrlo slični ili isti, a to su rat, neimaština, siromaštvo, razlike među ljudima, posebno položaj etničkih skupina, žena, djece i i slično”, počela je predsjednica i nastavila: “Ostajem pri svojoj poziciji da se pitanje migracija u svijetu može riješiti jedino globalnim dogovorom na globalnoj razini implementirajući zaključke UN-a kako bi se iskorijenili ti korijenski uzroci migracija”.

Kako je rekla, smatrala je da će Marakeški sporazum biti jedan od sporazuma koji će regulirati bar jedan dio tih pitanja.

“U osmom mjesecu ove godine poslala sam glavnom tajniku UN-a pismo da ću sudjelovati na konferenciji u Marakešu. U međuvremenu se dogodio niz promjena i iskristalizirala se činjenica da nažalost ne postoji globalni konsenzus za tim pitanjima. Ne želim, ni u Hrvatskoj ni na globalnoj razini, stvarati nove prijepore, nego da probleme rješavamo zajedno. Ostajem pri tome da pitanje ilegalnih i legalnih migracija treba riješiti tim globalnim dogovorom, ali očito u ovoj situaciji ostaje neraščišćeno niz pitanja i niz problema”, dodala je.

Podsjetila je da je pregovore o tom kompaktu vodila Europska unija, odnosno Europska komisija u ime 27 država članica.

“U Hrvatskoj je postojala radna skupina resornih tijela u koju Ured predsjednice, nažalost, ne znam iz kojeg razloga, nije bio uključen i konzultiran. Držim da u trenutku kad ne postoji sporazum na globalnoj razini Hrvatsku treba zastupati jedan od resora koji se bavi migracijama”, poručila je predsjednica.

Žestoko prozvala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dodala je kako to ostaje važno pitanje koje je potrebno riješiti.

“Međutim, u Hrvatskoj u ovom trenutku, ni Marakeški sporazum ni bilo koji drugi neće riješiti pitanje naših vlastitih migracija, odnosno emigracije, odlaska mladih ljudi iz raznih razloga. Neću sada ponavljati, od niskih plaća do gospodarske, društvene klime i svega ostaloga i to je pitanje kojim se trebamo pozabaviti. Kad me pitate zašto je hrvatska javnost zbunjena sporazumom, rekla bih da resorno ministarstvo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo nositelj svih zadaća i koordinator pregovora o tom kompaktu, nije odradilo svoju zadaću, umjesto da objavljuje moju korespondenciju i sada pokušava izazvati nekakve prijepore u javnosti koji ne bi trebali postojati. Kroz cijelo ovo vrijeme imali su obvezu informirati hrvatsku javnost i građane o čemu je riječ, o tome što se u Marakešu potpisuje, odnosno ne potpisuje. Riječ je o dogovoru koji se neće potpisivati i jednoj vrsti sporazuma iz kojeg svaka država može odabrati onaj dio koji joj odgovara. Činjenica jest da je hrvatska javnost neobaviještena o tome i da je to zadaća resornog ministarstva, prema tome, lijepo vas molim da njima uputite pitanje zašto danas hrvatska javnost ne zna, odnosno je zbunjena, činjenicom zašto se to ne potpisuje”.

To joj je pitanje, kako je rekla, čista distrakcija.

“Moramo riješiti pitanje Uljanika i niz drugih gorućih pitanja u državi. Idemo se baviti onome što je doista važno za Hrvatsku, za sve koji primaju, odnosno ne primaju plaću i koji razmišljaju hoće li ostati u Hrvatskoj ili je napustiti, umjesto da se svađamo o međunarodnom sporazumu koji će imati minorne posljedice na Hrvatsku”, zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović uz poruku: “Uz dužno poštovanje svim diplomatima, Ministarstvo se treba zbrojiti”.