Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović: Za formiranje Vlade FBiH trebat će nam malo više vremena

0
692

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) dr. Dragan Čović izjavio je danas novinarima, govoreći o formiranju vlasti, da Vijeće ministara BiH može biti imenovano odmah i da u vezi s tim nema nikakvih prepreka, javlja Fena.

– Mandatara treba predložiti Predsjedništvo BiH, znamo da je to gospodin Tegeltija. Njemu treba dati mogućnost da sastavi novo Vijeće ministara BiH. Kad konačno bude formalno predložen mandatar, vjerujem da ćemo u roku od 20-tak dana imati Vijeće ministara BiH – kazao je dr. Čović.

Što se tiče ostalih razina vlasti, predsjednik Čović kaže da “županije nisu problem”.

– Bar tamo gdje smo mi kao stranka ili politička opcija u većini, to je pet županijskih prostora, bit će sigurno svi do kraja prvog mjeseca. Što se tiče Vlade Federacije BiH, trebat će nam malo duže vremena, dogovora, primarno zbog Izbornog zakona – istaknuo je dr. Čović.

Upitan o određenim najavama upućivanja apelacije Ustavnom sudu, nakon odluke Središnje izbornog povjerenstva BiH u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta FBiH, dr. Čović je kazao da će Izborni zakon mijenjati Parlamentarna skupština BiH.

– To je jedini zakonovadac na razini BiH i to će morati tako biti. Središnje izborno povjerenstvo je donijelo odluku koju nitko nije osporio. Ona je sad formalna i nju treba poštivati, kao i sve drugo – kazao je predsjednik Čović.

Podsjetio je i na apelaciju Borjane Krišto koju je, kaže, trebalo davno riješiti.

– Nadam se da će se ona riješiti na način da otklonimo sve sumnje i dugoročno riješimo pitanje Izbornog zakona. U ovom trenutku je pitanje implementacije izbornih rezultata prioritet i mi ćemo dati doprinos da se to što prije završi, ali na vrlo jasnim načelima – naveo je dr. Čović.