Priča o Mati Pulišiću, zvijezdi američke reprezentacije

0
409

“Bio sam u Zagrebu nekoliko puta. To je predivna zemlja i ponosan sam na svoje hrvatske korijene. Bio sam tamo s djedom i bilo je predivno”, rekao je Christian Pulišić (24).

 

Igrač Chelseaja i američke nogometne reprezentacije Christian Pulišić, ( punim imenom Christian Mate Pulišić) najveća je zvijezda  američke momčadi na Svjetskom prvenstvu.  Pulišić je naše gore list, obiteljske korjene vuče s Oliba, a hrvatsko državljanstvo je dobio 2014. godine.

U postupku dobivanja domovnice 2014. godine najviše mu je pomogao tadašnji hrvatski izbornik Niko Kovač. Možda potajno se i nadajući se da će veliki talent zaigrati za Hrvatsku.

HNS ga je pokušavao pridobiti pod hrvatsku zastavu, a Pulišić je jasno rekao da je Amerika njegova domovina i da nema  namjeru igrati za Hrvatsku. Čak je nekoliko puta rekao da ne želi da mu se prezime piše Pulišić nego Pulisic.

Pulišić je tada imao 16 godina, živio je u SAD-u i za boravak u Njemačkoj trebala mu je radna dozvola, inače bi morao čekati do 18 godina. No kako Pulišić ima hrvatske korijene, djed je porijeklom s otoka Oliba, dobio je hrvatsko državljanstvo, zemlje koja je tad bila u EU i nije mu trebala radna dozvola.  No, unaoč pozivima iz Zagreba, odlučio je igrati za SAD.

“Niko Kovač me tada podržao u dobivanju hrvatske putovnice. Puno mi je pomogao. Uvijek mi je kao dječaku bio san igrati za vrhunski klub u Europi. Kad mi se ukazala prilika igrati za Borussiju, stvarno sam ju želio iskoristiti”, ispričao je Pulišić 2017. godine za Sport Bild.

Niko Kovač tada je ispričao kako nije dvojio oko pomoći Pulišiću.

“Christian je dobar dečko. Moj brat Robert i ja smo mu pomogli i bili smo u kontaktu i s Borussijom. Imali smo prave kontakte po ovom pitanju i naravno da smo bili jako sretni što je sve uspjelo”, objasnio je Kovač.

“On je rođen i odrastao u SAD-u, on je Amerikanac i to nam nikad nije bilo upitno”, rekao je na tu temu Pulišićev otac Mark.

“Bio sam u Zagrebu nekoliko puta. Jako mi se svidjelo. To je predivna zemlja i ponosan sam na svoje hrvatske korijene. Bio sam tamo s djedom i bilo je predivno”, rekao je Christian Pulišić.

Pulišićev djed u SAD je otišao s otoka Oliba, obitelj danas živi u Hersheyja u Pennsylvaniji, a mladi nogometaš je po djedu dobio srednje ime – Mate. A zbog njega je i postao nogometaš.  Nogomet u Americi nije najpopularniji sport, no Christianov djed ga je volio pa je tako i unuk počeo trenirati. Pulisicevi roditelji oboje su bivši nogometaši, igrali su na Sveučilištu George Mason.

– Moj djed je obožavao nogomet i pokazao ga je mom ocu. Moja mama i tata su oboje igrali nogomet na velikoj razini. Mi smo nogometna obitelj pa sam tako i ja počeo.

Pulišić je nogometno ime stekao u Borussiji Dortmund gdje je 2016., sa 18 godina, postao član prve momčadi. U prvoj sezoni se nije previše naigrao, a u drugoj sezoni, 2017. godine, osvojio je njemački kup pobjedom u finalu upravo protiv Kovačevog Eintrachta 2:1.

Niko Kovač pamtit će tu utakmicu jer je upravo na Pulišiću napravljen jedanaesterac koji je u pobjednički pogodak Borussije zabio Pierre-Emerick Aubameyang.

“Tada nismo mogli pretpostaviti da će on biti igrač odluke u utakmici protiv moga kluba”, kazao je Kovač.

Christian Mate Pulišić: Može Hrvat iz Hrvatske, ali Hrvatska iz njega nikad ne može.

Christian Mate Pulišić: Može Hrvat iz Hrvatske, ali Hrvatska iz njega nikad ne može.

U siječnju 2019. godine Pulišić je iz Borussije  prešao u londonski Chelsea za 63 milijuna eura i tako postao najskuplji američki igrač u povijesti. Procjena je da od sponzorstva  Pulišić zaradi  najmanje 20 milijuna funti godišnje. Nakon nastupa u Kataru  iznos će se osjetno podebljati jer igra odlično.  U prvoj utakmici protiv Walesa namjestio je gol Weahei, a protiv Engleza pogodio vratnicu.

Suigrač mu je Mateo Kovačić koji mu je poklonio svoj dres reprezentacije protiv Švedske u Ligi nacija, a igrač slavnog engleskog kluba ”uhvaćen” je u dresu hrvatske reprezentacije. Može Hrvat iz Hrvatske, ali Hrvatska iz njega nikad ne može.

Za SAD je debitirao u ožujku 2016. godine u kvalifikacijskoj utakmici protiv Guatemale. U studenom 2018. godine je protiv Italije nosio kapetansku traku postavši s 20 godina i 63 dana najmlađi kapetan u povijesti američke reprezentacije.

Navijači Chelseaja i američke reprezentacije zovu ga  Captain America.