Prikazano “Oteto djetinjstvo”, o ramskoj djeci – siročadi u 2. svjetskom ratu

0
701

Film je izazvao veliko zanimanje publike, a sam po sebi predstavlja jedno iscrpno i potresno svjedočanstvo o ramskoj djeci siročadi u Drugom svjetskom ratu, točnije u razdoblju s kraja 1942. i početka 1943. godine. Kroz svjedočanstva preživjelih osoba i svjedoka tog vremena, film govori o teškom životnom putu djece izbjeglica iz Rame nakon četničkog zločina počinjenog nad tamošnjim stanovništvom listopada 1942. godine.

Četnički zločin

Tada je mnoštvo djece, točnije njih 686, ostalo bez jednog ili oba roditelja. Djeca su poslije organiziranim transportima iz ratne BiH prebačena na prehranu u kontinentalnu Hrvatsku, najviše u Zagreb i okolicu u koji su pristizale i brojne druge izbjeglice i svih ratom zahvaćenih dijelova tadašnje države. Potresno stanje u kojem su se našli nakon četničkog napada na nevine ljude Rame pojačalo je još prebacivanje na njima nova i potpuno nepoznata područja na sjeveru. Ipak, tamo su njihovu nevolju i patnje ublažile obitelji udomitelja.

Poslije rata, mnoga od te malodobne djece vratila su se svojim domovima, a jedan znatan dio njih ostao je u domovima kod novih obitelji po kontinentalnoj Hrvatskoj. Kako su rasli, što su sve proživljavali i kakvo je bilo njihovo sjećanje, moglo se prvi puta pogledati u navedenom filmu. Ovo vrijedno i originalno svjedočanstvo koje od zaborava trga potresne priče više stotina ramskih ljudi koji su u ratnoj oluji 1942. i 1943. godine kao malodobna djeca bili prinuđeni napustiti rodni dom te se rasuti diljem tadašnjeg svijeta, pripremano je duži niz godina. Sada je uz potporu Gradske skupštine grada Zagreba i Ramske zajednice Zagreb ugledalo svjetlo dana na posebnom DVD-izdanju, a bit će predstavljeno i u drugim hrvatskim gradovima, od Požege do Iloka i Prozora.

Brojnu publiku na ovom događaju pozdravio je predsjednik Ramske zajednice Šimun Babić koji je prigodnim riječima zahvalio svim podupirateljima ovog filma, prijateljima Rame, kao i svima okupljenima.

Prešućivana povijest

Skupu se obratio i predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Darinko Kosor koji je uz primljenu zahvalnicu od Ramske zajednice istaknuo kako su njegovi korijeni podrijetlom upravo iz Rame, što ga čini ponosnim.

Don Pavao Crnjac, autor filma, je u emotivnom govoru zahvalio svima koji su ga sve ove godine podržavali u njegovom nastojanju da istraži ovaj nepoznati i dugo prešućivani dio naše povijesti.

Premijernom prikazivanju nazočili su brojni crkveni velikodostojnici, predstavnik Gradske skupštine grada Zagreba Davor Bernardić te predstavnici Ramske zajednice Požega. Za sve okupljene na kraju večeri upriličen je prigodni domjenak, a Mladež Ramske zajednice uspješno je vodila prodaju filma na posebnim štandovima. Film se mogao kupiti po promotivnim cijenama.