Proslavljen sveti Nikola Tavelić u Tomislavgradu

0
864

Središnja proslava Dana svetoga Nikole Tavelića i ove je godine, tradicionalno, započela velikom, svečanom procesijom gradskim ulicama s kipom prvog hrvatskog sveca mučenika. Kako je ranije i najavljeno, svečano misno slavlje pred spomen- bazilikom ove je godine predslavio fra Branko Radoš koji je na službi u Švicarskoj, u Luzernu je koordinator naših misionara.

-Na današnji dan 1924. godine blagoslovljen je kamen temeljac ove spomen- bazilike. Danas, 94 godine poslije slavimo njenog zaštitnika svetoga Nikolu Tavelića pripremajući se kroz devet dana kroz molitvu, slavljenje svete mise i u susretu s Bogom. Stoga uoči ove svečane proslave u ime svih nas ovdje u samostanu pozdravljam najprije vas domaćine i župljane. Pozdravljam sve goste i hodočasnike, svu braću svećenike ovdje za oltarom a osobito predsjedatelja ovog svetog misnog slavlja našega fra Branka Radoša koji je na službi u Švicarskoj, kazao je u svome pozdravnome govoru župnik fra Slaven Brekalo.


-Bog nas poziva da se odreknemo sebe i prihvatimo križ jer ćemo samo tako biti posve njegovi. Mi živimo u vremenu koje je podređeno uživanjima. Sve nas na to poziva, mediji, reklame pa se ponekad čini da je sve podređeno hedonizmu. Nismo se mi danas okupili ovdje da bismo se hvalili, da bi smo paradirali ulicama nego da bi smo se zagledali u svetoga Nikolu Tavelića i pokazali da mučeništvo nije bilo rezervirano samo za vrijeme u kojem je on živio nego da za mučeništvo ima mjesta i sada kod nas, u svojoj je homiliji slikovito istaknuo današnji propovjednik posebno istaknuvši:
-Naša budućnost nije u rukama svjetskih moćnika, lokalnih političara, crkvenih vjerodostojnika a ni u nogama nogometaša koji nam istina, ovih dana donose puno radosti, nego je u našoj spremnosti da prihvatimo svoj križ.”
Na koncu misnoga slavlja, riječi zahvale svima koji su sudjelovali na današnjoj proslavi ali i u protekloj devetnici, uputio je gvardijan fra Sretan Ćurčić.

-Nama ljudima malo je potrebno za sreću jer nas Bog nije stvorio da budemo nezadovoljni i nesretni. Stoga, radosno prihvatimo svoj križ i podarimo ljubav jedni drugima u malim stvarima koje puno znače,između ostalog je rekao  gvardijan.

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.